Tisícom opatrovateľov zvýšia príspevky na úroveň minimálnej mzdy

TA3 SITA
17.6.2020 12:50

Takmer 37-tisíc opatrovateľom v produktívnom veku a takmer 23,6-tisíc opatrovateľom, ktorí dostávajú dôchodkovú dávku, sa od začiatku júla tohto roka zvýši príspevok na opatrovanie.

Tisícom opatrovateľov zvýšia príspevky na úroveň minimálnej mzdy
SITA/AP

O koľko stúpnu príspevky

Vyplýva to z nariadenia vlády o výške sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie a výške peňažného príspevku na opatrovanie, ktoré schválila vláda. Príspevok pre poberateľov v produktívnom veku pri celodennom opatrovaní jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím vzrastie o 46,39 eura na 476,74 eura mesačne.

Suma príspevku tak dosiahne výšku tohtoročnej čistej minimálnej mzdy. Ak poberateľ príspevku dostáva nejaký druh dôchodku a celodenne opatruje jednu osobu s ŤZP, príspevok pôjde nahor o 23,19 eura na 238,37 eura.

Od začiatku budúceho mesiaca stúpne aj sadzba za jednu hodinu osobnej asistencie, a to o 64 centov na 4,82 eura. Táto sadzba slúži na výpočet výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu. Zvýšenie príspevkov na opatrovanie a sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie si malo v druhom polroku tohto roka zo štátneho rozpočtu vyžiadať 17,6 milióna eur a v budúcom roku 43,3 milióna eur.

Nariadenie predložil ešte Richter

Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) tak nakoniec schválila nariadenie v podobe, v akej ho ešte v marci tohto roka predložil do pripomienkového konania vtedajší minister práce a sociálnych vecí Ján Richter (Smer-SD). Súčasný minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) pritom začiatkom mája vláde navrhoval, aby sa príspevky na opatrovanie a sadzba za jednu hodinu osobnej asistencie od júla tohto roka nezvyšovali.

"Vzhľadom na zužujúce sa možnosti štátneho rozpočtu v dôsledku prebiehajúcej krízy by zvyšovanie výdavkov na opatrovanie a osobnú asistenciu ohrozilo implementáciu chýbajúcich opatrení sociálnej inklúzie, napríklad pomoc pri integrácii pre osoby so zdravotným postihnutím na trhu práce, ktoré predstavujú vyššiu hodnotu za peniaze," uviedlo vtedy ministerstvo práce a sociálnych vecí. Tento návrh však minister Krajniak z rokovania vlády v máji nakoniec stiahol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok