V triedach môže byť od septembra aj 35 či 40 detí

TASR
28.8.2012 10:58

Počet žiakov v triedach môže od nového školského roka prekročiť limit, ktorý určuje zákon. Platiť totiž začne novela zákona o pedagogických zamestnancoch, podľa ktorej sa maximálny počet detí v triede môže zmeniť na návrh zriaďovateľa a po súhlase rady školy.

V triedach môže byť od septembra aj 35 či 40 detí
ČTK

Šéf rezortu Dušan Čaplovič (Smer-SD) opatrenie kritizuje. „Učenie nie je okopávanie zemiakov, ani oprava traktorov. Aj učiteľ potrebuje v tých triedach vrátane spolupráce s asistentmi toľko žiakov, aby to zvládol. Aby sa mohol venovať aj tomu najslabšiemu aj najlepšiemu,“ povedal v rozhovore pre TASR.

Podľa Čaploviča si môžu týmto krokom zriaďovatelia zjednodušiť život. „Povedia, že tam môže byť aj 35 detí, aj 40, aby nemali problémy, aby mali menej tried, aby potrebovali menej učiteľov,“ podčiarkol.

Analytička portálu noveskolstvo.sk Zuzana Zimenová tvrdí, že výskumy nepreukázali optimálny počet detí v jednej triede. „Zatiaľ sa nepotvrdilo, že čím menej detí, tým je to pre ne lepšie,“ reagovala. Domnieva sa však, že na Slovensku sa takýto stav môže zneužívať. „Z finančných dôvodov sa môže stať, že tých detí bude príliš veľa. Učitelia sa im nebudú môcť venovať, pretože nebudú ani deliť hodiny, ani nebudú mať individuálny prístup,“ dôvodí.

Vláda schválila novelu zákona o odbornom vzdelávaní, podľa ktorej môže byť v triedach prvého stupňa maximálne 22 školákov a na druhom stupni najviac 28 žiakov. Návrh je momentálne v druhom čítaní. Ak ho schváli parlament, mal by platiť od nového školského roka. Od septembra môžu riaditelia na stredných školách po prerokovaní v pedagogickej rade školy určovať dĺžku prestávok. Po tretej vyučovacej hodine má spravidla nasledovať aspoň 20-minútová prestávka.

„Hovorila som o tom so študentskou radou. Niektorí  chcú predĺžiť prestávky, niektorí skrátiť, niektorí chcú skôr začať vyučovanie, niektorí neskôr. Nájsť tam kompromis je veľmi ťažké a vychádza sa z toho, že tak, ako to máme, nám to vyhovuje,“ povedala pre TASR riaditeľka bratislavského Gymnázia na Grösslingovej Eva Petrášová. Vyučovanie na tomto gymnáziu začína o 8.00 h, prestávky majú päť-, desať- minútové a polhodinovú prestávku na obed. „Zatiaľ to upravovať nebudeme,“ dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok