Pitva odhalila, ako zomrel ďalší Afroameričan zabitý policajtmi

TA3 TASR
15.6.2020 11:02

Afroameričan Rayshard Brooks, ktorého v Atlante zastrelili po tom, čo kládol odpor pri zatýkaní, utrpel dve strelné zranenia chrbta. Vyplýva to z pitevnej správy súdneho lekára v okrese Fulton v štáte Georgia, podľa ktorého 27-ročný muž zomrel v dôsledku poškodenia orgánov a straty krvi z dvoch strelných rán. Spôsob úmrtia evidujú ako zabitie.

Pitva odhalila, ako zomrel ďalší Afroameričan zabitý policajtmi
SITA/AP

Brooksa zastrelil v piatok policajt pri vjazde do reštaurácie Wendy's, kde ho našli spať v aute, ktorým blokoval cestu. Dvaja bieli policajti sa mu pre podozrenia z jazdy pod vplyvom alkoholu pokúsili nasadiť putá, ako však ukazuje viacero videí z miesta nešťastia, muž vzal jednému z policajtov taser, z ktorého pri úteku na policajta aj vystrelil. Jeden z policajtov následne Brooksa zastrelil.

Okresný prokurátor skritizoval zákrok policajtov pri tragickom incidente a povedal, že približne v stredu by mali dospieť k rozhodnutiu, či vznesú voči nim obvinenia. "Nezdá sa, že by (Brooks, pozn. red) predstavoval pre niekoho hrozbu, a tak sa zdá neprimerané, že to eskalovalo k jeho smrti," povedal Paul Howard pre televíziu CNN a podotkol, že "toto nie je ten druh rozhovoru a incidentu, ktorý by mal viesť k niečej smrti".

Zabitie zanechalo v Atlante, ktoré je jedným z miest, kde sa po smrti Afroameričana Georgea Floyda v rukách minneapoliskej polície demonštranti dožadovali konca policajného násilia a rasizmu, nečakané následky. V sobotu demonštranti podpálili reštauráciu, pred ktorou Brooks zomrel.

V meste a aj v iných častiach Spojených štátov sa v sobotu a nedeľu konali protesty. Po incidente prepustili policajta Garretta Rolfea, ktorý vystrelil na Brooksa, a jeho kolegovi Devinovi Brosnanovi pridelili službu mimo terénu. Policajná náčelníčka Erika Shields v reakcii na udalosti odstúpila zo svojej funkcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok