Jankovská bola vypovedať na NAKA, údajne sa chcela priznať

TA3 SITA TASR
15.6.2020 09:13

Chcela po niekoľkomesačnej väzbe prehovoriť? Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská, ktorá sa nedávno vzdala aj funkcie sudkyne, bola vypovedať na nitrianskej pobočke NAKA. Podľa Denníka N pred niekoľkými dňami uviedla, že sa chce priznať.

Monika Jankovská bola štyri hodiny na nitrianskej expozitúre Národnej kriminálnej agentúry. Priviezli ju tam pred ôsmou hodinou ráno, policajná eskorta ju odviezla po 12. h. Na polícii bol aj Jankovskej advokát Peter Erdös, priebeh úkonu nechcel komentovať. Podľa jeho slov výsluch trval krátko. „Vyjadrovať sa k nemu nebudeme. Potom, ako prebehol výsluch, využil som možnosť a požiadal som o nahliadnutie do spisu aj za účasti mojej klientky,“ skonštatoval Erdös.

Nepotvrdil, že by jeho klientka chcela aktívne spolupracovať s vyšetrovateľmi. „Takú informáciu som nepostrehol, nebudem sa vyjadrovať k samotnému obsahu dnešného úkonu. Ja som nahliadol do celého vyšetrovacieho spisu, nie že by som niečo konkrétne potreboval. Ako obhajca, tak aj obvinený má právo nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu, takže sme to právo využili, keďže sme boli tu,“ povedal Erdös.

Novinársku otázku, či sa chcela Jankovská priznať, označil za špekulatívnu. "Takto sa môže rozhodnúť ktokoľvek a kedykoľvek. Takú informáciu nemám. Bol som pri príchode konfrontovaný s tým, že moja klientka sa ide priznať. Ja som takúto informáciu nemal a to, čo si ja všetko poviem s klientom, je viazané povinnosťou zachovávať mlčanlivosť. Pokyn bol jasne dohodnutý, k samotnému výsluchu sa vyjadrovať nebudeme,“ dodal Erdös. Ako doplnil, predvolanie na ďalší výsluch zatiaľ s klientkou nemajú a nevedia, kedy sa budú prípadné ďalšie úkony konať.

Moniku Jankovskú zadržali spolu s ďalšími 12 sudcami počas policajnej akcie Búrka, následne ju súd vzal do väzby. Začiatkom júna sa vzdala funkcie sudkyne. Jankovská čelí obvineniam z korupcie, jej komunikácia s viacnásobne stíhaným Marianom Kočnerom naznačuje, že mohla napríklad ovplyvňovať konanie súdov kauze miliónových televíznych zmeniek.

Igor Matovič k jeje údajnému priznaniu: "Najlepšie urobí, ak sa prizná a rozbalí celú štruktúru, ako to fungovalo, ale uvidíme, či nakoniec tú odvahu bude mať. Reči sa hovoria a chlieb sa je - tak si počkajme, či bude spievať. Ak bude spievať, tak budeme všetci radi. Dúfajme, že nebude falošne spievať."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok