Macron v prejave odsúdil rasizmus, odmieta však strhávanie sôch

TA3 TASR
14.6.2020 21:34

Francúzsky prezident Emmanuel Macron hovoril o potrebe "nekompromisného" boja proti rasizmu. Zároveň však odmietol snahy o prepisovanie dejín a strhávanie sôch kontroverzne vnímaných osobností.

Macron v prejave odsúdil rasizmus, odmieta však strhávanie sôch
SITA/AP

Nechce prepisovať históriu

"Budeme nekompromisne postupovať voči rasizmu, antisemitizmu a diskriminácii. Prijmeme nové rozhodnutia na zaistenie rovnosti," uviedol Macron v prejave k národu. Podľa neho nemožno tolerovať skutočnosť, že šance na spoločenské uplatnenie môže stále obmedzovať "adresa, meno a farba pleti". Súčasne ale zdôraznil, že Francúzsko nebude v rámci boja proti diskriminácii vymazávať časti svojich dejín, ani z nich vynechávať niektoré osobnosti. "Nebudeme stŕhať žiadne sochy, ale pozrieme na svoje dejiny a národnú pamäť s čistou hlavou..., aby sme dospeli k pravde," vyhlásil prezident v súvislosti s kolonialistickou minulosťou Francúzska.

Podľa agentúry DPA tiež varoval pred tým, aby sa otázky tohto druhu riešili prostredníctvom násilia a pouličných výtržností. V tejto súvislosti vyjadril rozhodnú podporu francúzskym policajtom a žandárom, ktorí si podľa neho za svoju prácu zaslúžia uznanie verejnosti. Macron vo svojom prejave hovoril aj o boji proti koronavírusu vo Francúzsku, ktorý bol podľa neho úspešný, keďže sa podarilo zastaviť rozsiahle šírenie nákazy. "Zápas s epidémiou sa ešte neskončil, ale som šťastný, že sme zaznamenali toto prvé víťazstvo," uviedol.

Aj o uvoľneniach pre koronavírus

Oznámil tiež, že v celom pevninskom Francúzsku vrátane metropoly Paríž bude od pondelka platiť nižší "zelený" stupeň varovania pred šírením koronavírusu. Vyšší "oranžový" stupeň výstrahy zostane v platnosti len v zámorských územiach Mayotte a Francúzska Gyuana.

V praxi to bude znamenať napríklad to, že sa parížske kaviarne a reštaurácie budú môcť otvoriť pre zákazníkov všetky svoje priestory, nielen terasy. Doposiaľ sa počítalo s tým, že k tomuto kroku dôjde najskôr 22. júna. V tento deň sa podľa Macrona úplne otvoria všetky francúzske školy s výnimkou stredných škôl. Prezident tiež potvrdil, že sa 28. júna uskutoční plánované druhé kolo komunálnych volieb. Naďalej však budú platiť prísne pravidlá pre organizovanie masových verejných zhromaždení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok