Prišli silné búrky. Mnohých zatopilo, dážď skomplikoval aj dopravu

TA3 TASR
14.6.2020 18:40

Viaceré časti Slovenska zasiahli silné búrky. Na západe a juhu Slovenska zaplavila voda najmä polia a záhrady. Hydrometeorologický ústav v tejto súvislosti vydal výstrahy druhého stupňa pred prívalovými záplavami.

Voda zaplavila cesty

Búrky s prívalovými dažďami zasiahli aj Banskobystrický kraj. Podľa stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu vo väčšine okresov kraja platili od 17.00 h meteorologické a hydrologické výstrahy druhého stupňa. Dážď naplnil aj veľa tokov. Rieka Rimava v Hnúšti dosiahla hladinu zodpovedajúcu prvému stupňu povodňovej aktivity. Voda z polí sa vyliala aj na cesty, napríklad pri Očovej, v Hradnej a Kostolnej neďaleko Detvy. Dážď, ale aj dopravná nehoda skomplikovali podvečer aj premávku na rýchlostnej komunikácii R2 medzi Zvolenskou Slatinou a Kriváňom.

Silná, pomerne stacionárna búrka sa podľa SHMÚ vyskytla aj pri Nitre. "Našu stanicu zatiaľ presne netrafila, no podľa radarových odhadov z nej už mohlo spadnúť aj viac ako 60 milimetrov, pričom v oblasti stále pretrváva," tvrdia meteorológovia. Ďalšia stacionárna čiara búrok sa podľa nich tiahne juhozápadným pohraničím. Hydrologická výstraha druhého stupňa platí na západnom a strednom Slovensku.

Výstraha druhého stupňa pred búrkami platí aj pre okresy Malacky, Pezinok, Senec a Bratislava. V týchto okresoch je zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Zasiahli aj hasiči

Vytrvalé dažde si vyžiadali aj zásah hasičov. Najvážnejšia situácia bola v Nitrianskom kraji, kde hasiči zasiahli najmä v lokalitách Kolárovo, Komárno, Nové Zámky, Palárikovo, Tvrdošovce a Nitra. Odčerpávanie vody na cestných komunikáciách, v pivniciach a záhradách rodinných domov si v Nitrianskom kraji vyžiadalo desiatky výjazdov hasičov.

V súvislosti s odčerpávaním prebytočnej vody zasiahli hasiči aj v ostatných krajoch. "V 15 prípadoch v Banskobystrickom a Trnavskom kraji, v 13 prípadoch v Bratislavskom a desiatich prípadoch v Prešovskom kraji," dodala Farkasová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok