Pri útoku sýrskej stíhačky v Damasku zahynuli desiatky ľudí

TASR
28.8.2012 08:13

Pri útokoch sýrskej stíhačky na predmestí Damasku prišlo v pondelok o život najmenej 60 ľudí, informovali opoziční aktivisti. Okolo 7000 sýrskych utečencov čakalo na vstup do Turecka na sýrskom území, turecké orgány riešili, kam majú také množstvo ľudí umiestniť.

Pri útoku sýrskej stíhačky v Damasku zahynuli desiatky ľudí
SITA

Letecké útoky smerovali na mestskú štvrť Zamalká a východné predmestie Sakba, kde bojovníci Slobodnej sýrskej armády dobyli predtým počas dňa niekoľko vojenských armádnych cestných kontrolných stanovíšť.     Na oboch predmestiach žijú prevažne sunnitskí moslimovia, ktorí stoja na čele 17-mesačných bojov proti prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Na vstup do Turecka čakalo tisíce utečencov

Okolo 7000 sýrskych utečencov čakalo v pondelok na vstup do Turecka na sýrskom území, turecké orgány očividne riešili, kam majú také množstvo ľudí umiestniť.Prichádzali konfliktné správy o tom, či Turecko skutočne zatvorilo pred utečencami zo Sýrie svoje hranice.

Zatiaľ čo sýrsky aktivista tvrdil, že hranice sú uzavreté, hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová vo Washingtone povedala, že "všetky hraničné priechody do Turecka sú otvorené".
Narastajúce počty utečencov zvýšili tlak na medzinárodné spoločenstvo, aby zvážilo zriadenie ochranných zón pre utečencov na území Sýrie. Turecko, ktoré už prijalo takmer 100.000 sýrskych utečencov, navrhnutie vytvorenie tzv. bezpečnej zóny, v ktorej by OSN zriadila pre ľudí utekajúcich zo Sýrie tábory.


USA označili Hollandeovu výzvu na vytvorenie dočasnej vlády za predčasnú

Vláde amerického prezidenta Baracka Obamu v pondelok vyjadrila nesúhlas s výzvou francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, aby sýrska opozícia rýchlo sformovala dočasnú vládu. USA uviedli, že je predčasná, keďže sú oponenti Asada stále veľmi rozdrobení.

Americkí predstavitelia uviedli, že francúzske vyhlásenie nebolo skoordinované s ďalšími krajinami, ktoré pracujú na diplomatickom riešení občianskej vojny v Sýrii a dodali, že USA Hollandovu výzvu v dohľadnom čase nepodporia.

Americká vláda v pondelok odsúdila zabitie vyše 300 ľudí na predmestiach Damasku počas víkendu, vrátane civilistov čakajúcich v rade na chlieb z bezprostrednej blízkosti. Aktivisti sýrskej opozície uviedli, že vládne sily zabili na predmestí Damasku Darájá až 600 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok