Slováci v 1. kole Davis cupu 2012 nastúpia proti Veľkej Británii

TA3, SITA
21.9.2011 22:26

Slovenskí tenisti nastúpia v prvom kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára reprezentačných družstiev 2012 od 10. do 12. februára na pôde Veľkej Británie.

Slováci v 1. kole Davis cupu 2012 nastúpia proti Veľkej Británii

Rozhodol o tom stredajší žreb v hoteli Four Seasons v thajskom Bangkoku. Hviezdou súboja môže byť Andy Murray, ktorému patrí v rebríčku ATP 4. priečka.

Briti sú nováčikom I. divízie euroafrickej zóny. Pred žrebom boli rovnako ako Slováci nenasadení. Oba tímy si zahrajú o možnosť vyzvať 6. - 8. apríla v rozhodujúcom 2. kole Belgicko. "Bude to veľmi ťažké stretnutie. Súčasný mužský britský tenis - to je predovšetkým Andy Murray. Aj preto budú domáci favoritom. Každý zápas bude dôležitý. Osobne si myslím, že sa bude hrať na tvrdom povrchu, čo by nemuselo byť zlé ani pre našich hráčov. Bude to krátko po Australian Open. Ostáva nám veriť, že naši najlepší sa v Melbourne stretnú s kvalitnými súpermi a získajú trochu istoty a sebavedomia. My môžeme prekvapiť. Určite je v silách našich hráčov zvíťaziť nad britskou dvojkou, rozhodujúca bude štvorhra," reagoval na žreb generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška.

Tím SR pod vedením kapitána Miloslava Mečířa si zachoval príslušnosť k tejto skupine regionálnej zóny víťazstvom 4:1 v domácom prostredí 16. - 18. septembra nad Ukrajinou. Finalisti ročníka 2005 Slováci hrajú na tejto úrovni od roku 2007. V spomenutej sezóne i v roku 2008 prehrali v play-off o elitnú šestnástku (s Kórejskou republikou, resp. Srbskom), v ostatných troch edíciách zvládli "záchranárske práce": v roku 2009 to bolo proti Macedónčanom a vlani proti Bielorusom. "Je to ťažký žreb, ale vyberať si veľmi nebolo z čoho. Favoritom budú Briti. Môžu si vybrať povrch, majú fantastického Andyho Murrayho a vynikajúcu štvorhru. Za Murraym je však dosť veľký výkonnostný skok. Azda tade vedie cesta k nášmu úspechu. Uvidíme, v akej zostave nastúpia. Myslím si, že to bude pekný športový zážitok, ja sa na tento duel teším," uviedol pre agentúru SITA nehrajúci kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř.

Veľká Británia je deväťnásobným víťazom Davisovho pohára, posledný jej úspech je však z roku 1936. So Slovenskom sa Briti stretli v bojoch o šalátovú misu doteraz len raz, v roku 1995 v závere apríla na antuke na dvorcoch Slovana Bratislava prehrali hladko 0:5. V slovenskom tíme vtedy nastúpili Karol Kučera a Ján Krošlák, za Britov zasa Tim Henman, Miles MacLagan a Neil Broad. Briti by sa chceli po rokoch vrátiť medzi elitnú šestnástku, v tejto sezóne im pomáhala na ceste do I. divízie aj svetová štvorka Andy Murray. Ten by sa mohol predstaviť aj vo februárovom dueli proti Slovensku. Je pravdepodobné, že Briti si zvolia tvrdý povrch. Vo víkendovom súboji o postup do I. divízie proti Maďarsku (5:0) hrali okrem Murrayho aj James Ward (157. v rebríčku ATP), Colin Fleming (720.) a Ross Hutchins (51. v rebríčku štvorhry). Briti môžu ešte využiť aj Jamieho Bakera (268. v rebríčku ATP), Alexa Bogdanovica (319.), Daniela Evansa (324.), Daniela Coxa (337.), Joshuu Miltona (344.), Josha Goodalla (348.) či Chrisa Eatona (351.).

"Zápas proti Slovensku bude veľmi náročný. Slováci majú dvoch hráčov vo svetovej stovke a ďalších do 152. miesta. Sú silní nielen vo dvojhrách, ale aj vo štvorhre, kde majú obzvlášť dobré možnosti, keďže až traja ich tenisti sú v najlepšej stovke. Domáce prostredie môže byť pre nás výhodou, ktorá je veľmi dôležitá. Chceli sme postúpiť do I. skupiny, aby sme hrali s kvalitnými a silnejšími tímami, otestovali sa a ukázali náš progres. Teraz nás čaká prvý krok," povedal pre web LTA nehrajúci kapitán britského tímu Leon Smith.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok