Hmotné rezervy boli za Kičuru tunelované, tvrdí podpredsedníčka

TA3 SITA
12.6.2020 15:13

Podozrenia z tunelovania Správy štátnych hmotných rezerv SR naberajú reálne kontúry. „Dnes môžem ako podpredsedníčka jednoznačne povedať, že SŠHR SR boli pod vedením Kajetána Kičuru systematicky a dlhodobobo tunelované. Pán Kičura a jeho ľudia páchali závažnú ekonomickú trestnú činnosť dlhé roky ako organizovaná skupina,” uviedla na sociálnej sieti podpredsedníčka úradu Zuzana Šubová.

Hmotné rezervy boli za Kičuru tunelované, tvrdí podpredsedníčka
TASR/Jaroslav Novák

Došlo k personálnym zmenám

Ako doplnil poradca úradu pre komunikáciu a médiá Igor Rabatin, vzhľadom na krátky čas od nástupu nového vedenia je v tejto chvíli predčasné hovoriť o konkrétnych zisteniach a vyčíslených škodách. Tie budú podľa neho známe až po ukončení kontroly Najvyššieho kontrolného úradu.

“Pokiaľ ide o trestné oznámenia, budú vymedzené vecne a okruh osôb ponecháme na samotné orgány činné v trestnom konaní,” skonštatoval. Zároveň potvrdil, že za posledný mesiac prišlo v štátnych rezervách k viacerým personálnym zmenám, o konkrétnych dôvodoch však podľa neho vzhľadom na ich súvislosti bližšie informovať nemôžu. “Snahou nového vedenia je transparentné a efektívne fungovanie inštitúcie a s tým spojené aj rýchle a korektné informovanie o spomínaných zisteniach. O tých vás budeme priebežne informovať,” uzavrel.

Podozrivé nákupy pre boj s nákazou

Na čele štátnych rezerv bol osem rokov Kajetán Kičura. Vláda Igora Matoviča ho odvolala pre podozrivé nákupy ochranných pomôcok potrebných pre boj s koronavírusom. V polovici mája na jeho miesto vymenovala Jána Rudolfa. Novou podpredsedníčkou sa stala Zuzana Šubová. Ešte v apríli pritom u Kičuru zasahovala NAKA, domová prehliadka súvisela s podozreniami z machinácií pri verejnom obstarávaní. Následne dal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry súhlas na jeho zadržanie a bolo voči nemu vznesené obvinenie z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Stíhaný je väzobne.

Podľa podpredsedu vlády a ministra hospodárstva Richarda Sulíka sú obaja aktuálni najvyšší predstavitelia hmotných rezerv najlepšou zárukou toho, že tento úrad bude postupovať maximálne transparentne a hospodárne a že sa postarajú o to, aby bol v plnom rozsahu funkčný. Podľa slov nového predsedu bude základom ďalšieho fungovania úradu transparentnosť, efektívnosť a absencia akýchkoľvek korupčných škandálov. Už pri svojom nástupe avizoval, že úrad čaká dôsledný hĺbkový audit, a to tak personálny, ako aj audit zmlúv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok