Na post sudcu Súdneho dvora EÚ ešte nemáme kandidáta

TA3 SITA
12.6.2020 12:52

Blamáž slovenskej justície pokračuje. Tentoraz ide o post riadneho sudcu Súdneho dvora Európskej únie. Do volieb, ktoré šéfka Súdnej rady vyhlásila na koniec júna, neprišiel žiadny návrh s menom kandidáta. Z tohto dôvodu sa neuskutoční voľba naplánovaná na 29. júna.

„Konferencia zástupcov vlád členských štátov EÚ stanovila členským štátom 30. november 2020 ako lehotu na predkladanie návrhov kandidátov na sudcov a generálnych advokátov Súdneho dvora EÚ,“ uvádza rada. Dodáva, že sa do tejto lehoty vláde SR bude snažiť predložiť kandidáta.

SD EÚ predstavuje jednu zo základných inštitúcií EÚ. Zabezpečuje rovnaký výklad a uplatňovanie právnych predpisov EÚ v každej jej členskej krajine, tiež dodržiavanie právnych predpisov EÚ zo strany krajín a inštitúcií EÚ. Urovnáva tiež právne spory medzi vnútroštátnymi vládami a inštitúciami EÚ.

Sudcovia a generálni advokáti SD EÚ sa vyberajú z osôb, ktoré poskytujú záruku úplnej nezávislosti a ktoré spĺňajú potrebné kvalifikačné predpoklady požadované v ich krajinách na obsadenie najvyšších sudcovských funkcií alebo sú uznávanými odborníkmi v oblasti práva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok