Krajčí navštívil zranených po útoku, informoval o ich stave

TA3 SITA TASR
11.6.2020 18:37

Ani jeden z pätice zranených po útoku 22-ročného Martinčana v Spojenej škole vo Vrútkach nie je v kritickom stave. Vyhlásil to na brífingu pred martinskom Univerzitnou nemocnicou minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Učiteľku museli reoperovať

Do martinskej nemocnice postupne z Vrútok priviezli dve zranené deti, ich učiteľku a dvoch zasahujúcich policajtov. "V prípade dvoch príslušníkov polície je stav uspokojivý, hoci obaja utrpeli poranenia dolných končatín. Jeden z policajtov má zasiahnuté koleno, ale budeme im obom držať palce, aby sa čo najskôr zotavili," uviedol Krajčí.

Z dvojice detských pacientov je na tom lepšie dievčatko. "Malo len ľahšie poranenie hrudníka, jeho stav je stabilizovaný, bol som s ňou v kontakte a momentálne je so svojím oteckom a má sa dobre. Ťažšie zranenia utrpel chlapec, boli to mnohopočetné poranenia hrudníka a brucha, ale je po operácii a jeho stav je tiež stabilizovaný," doplnil minister zdravotníctva. V čase brífingu ležala ešte na operačnej sále učiteľka, ktorej zranenia hrudníka boli najvážnejšie. Podľa Krajčího ju museli reoperovať a lekári riešili komplikácie bodných poranení.

Kamerový záznam zo školy vraj nie je

Na tlačovom brífingu informoval aj primátor Vrútok Branislav Zacharides. Podľa neho kamerový záznam zo štvrtkového tragického incidentu v Spojenej škole vo Vrútkach neexistuje. Škola totiž vnútri nemá kamery. Podľa primátora má škola štandardné bezpečnostné opatrenia. Funguje v nej aj vrátnica. "Budeme sa však zaoberať aj tým, ako ešte sprísniť a zvýšiť bezpečnosť našich detí, lebo to je to najdôležitejšie," zdôraznil.

Otázkou bezpečnosti na školách sa bude zaoberať aj predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Väčší dôraz podľa nej treba klásť aj na prevenciu - napríklad nájsť programy, ktoré budú odrádzať deti od násilia. "Mysleli sme si, že keď sa to udialo niekde v Amerike, nás sa to netýka. Zo dňa na deň a z hodiny na hodinu sme zistili, že sa to môže bežne stať aj u nás," povedala.

Pri incidente v škole vo Vrútkach prišli o život dvaja ľudia. K tragickej udalosti došlo vo štvrtok dopoludnia. Bývalý žiak mal vojsť do školy, kde rozbil sklenenú výplň. Následne mu podľa prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského kládol odpor zástupca riaditeľa školy, ktorého útočník smrteľne zranil. Muž potom vbehol do najbližšej triedy a napadol učiteľku a dve deti. Útočníka prenasledoval z miesta činu školník, ktorý sa ho pokúsil zadržať napriek tomu, že bol sám zranený. Útočníka následne zastrelila polícia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok