Kto odíde zo Smeru spolu s Pellegrinim? Hovorí sa o viacerých

TA3 TASR
10.6.2020 13:44

Parlamentný poslanecký klub strany Smer-SD by sa mal zúžiť po tom, čo podpredseda strany Peter Pellegrini oznámil odchod z vedenia Smeru-SD a zámer založiť nový politický subjekt. Klub Smeru-SD má momentálne 37 členov. Pred časom z neho odišiel poslanec Ján Podmanický.

Kto odíde zo Smeru spolu s Pellegrinim? Hovorí sa o viacerých
TASR/Ján Krošlák

Raši, Žiga, Saková či Šutaj Eštok

„Neviem povedať, to sa bude ešte kreovať. V najbližšom čase sa dozviete, aká skupina poslancov odchádza s pánom Pellegrinim,“ povedal poslanec Smeru-SD Peter Kmec, ktorý patrí k prívržencom Pellegriniho. Podľa Kmeca bude snaha o civilizovaný rozchod. „Taký mierový rozvod,“ podotkol.

Do okruhu ľudí okolo Pellegriniho by mali patriť podpredsedovia Smeru-SD Richard Raši a Peter Žiga. Ďalej by to mali byť poslanci Denisa Saková, Ľubica Laššáková, Matúš Šutaj Eštok, Ján Ferenčák a Peter Kmec. Podľa informácií agentúry SITA sa rozhodujú aj ďalší poslanci, napríklad Erik Tomáš.

Strana má pokračovať v hodnotách Smeru

Podľa Kmeca nová strana, ktorú chce založiť Pellegrini, bude orientovaná sociálnodemokraticky. „Bude pokračovať v tých hodnotách, ktoré zastaval Smer-SD doteraz. Ochrana starších, chudobnejších, slabších, rodiny s deťmi,“ vymenoval Kmec. Na otázku, či bude prístup nového subjektu ku kultúrno-etickým témam liberálnejší alebo konzervatívnejší, Kmec odpovedal, že tieto témy sa nebudú ideologizovať.

Odchodu Pellegriniho chcel Fico na poslednú chvíľu zabrániť. Pellegrinimu dal ponuku, aby sa stal novým šéfom Smeru-SD s tým, že naďalej zostanú tandemom. Túto informáciu priniesol portál Pluska.sk. Podľa Kmeca táto ponuka neprišla oficiálne, ale sprostredkovane. „Tam, myslím si, nebol záujem o priamu diskusiu. Pán Pellegrini to nebral ako priamu ponuku,“ dodal Kmec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok