Kollár na prvej návšteve: Hovorme o zmenách pri voľbe z cudziny

TA3 TASR
9.6.2020 13:23

Koalícia by mala hovoriť o tom, či Slovákom žijúcim v Česku umožní hlasovať v slovenských voľbách na zastupiteľských úradoch v ČR. Potvrdil to predseda NR SR Boris Kollár počas svojej prvej oficiálnej zahraničnej cesty v Prahe. Kollár tam rokoval so šéfom Poslaneckej snemovne českého parlamentu Radkom Vondráčkom.

Rozšíria možnosť voľby?

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus koncom mája naznačil, že možnosť voľby zo zahraničia by sa mohla rozšíriť o voľby na zastupiteľských úradoch, hoci v programe vlády sa píše o elektronickom hlasovaní. Momentálne môžu Slováci voliť zo zahraničia vo voľbách do Národnej rady SR, a to poštou. 

Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že po zvážení bezpečnostných rizík zavedie popri klasickom hlasovaní aj elektronické hlasovanie vo voľbách, aby tak mohli slobodne voliť všetci občania SR bez ohľadu na to, kde v zahraničí sa v deň volieb nachádzajú.

Spolupráca v rámci Slavkovského formátu i V4

Kollár v Prahe rokoval so šéfom Poslaneckej snemovne českého parlamentu Radkom Vondráčkom. Zdôraznili úlohu spolupráce Česka a Slovenska aj v rámci viacerých medzinárodných formátov. "Dobre sme si porozumeli, rozprávali sme spolu aj o budúcej spolupráci v rámci Slavkovského formátu, V4, ktorú naša strana podporuje. Chceme, aby sme udržiavali kontakty a cez V4 aj presadzovali názory, aby nás bolo viac počuť v Európe," skonštatoval Kollár.

Priblížil, že témou spoločných rokovaní bol aj spoločný postup vo viacerých oblastiach, napríklad v oblasti čerpania finančnej pomoci z EÚ či imigrácie. Pripomenul spoločnú históriu Čechov a Slovákov, ako aj tradíciu, že prvá oficiálna cesta slovenských ústavných činiteľov vedie do ČR. Ospravedlnil sa, že návštevu neuskutočnil skôr.


Vondráček priblížil, že sa dohodli na potvrdení viacerých medzinárodných formátov i na spoločnej agende. Dodal, že pred každým spoločným medzinárodným rokovaním si zavolajú a spoločnú agendu preberú. V rámci legislatívneho procesu sa podľa neho majú parlamenty oboch krajín vzájomne čím inšpirovať. Ako príklad uviedol rokovací poriadok slovenského parlamentu. "Samozrejme, pán
Kollár má prístup o to lepší, že má aj opozičný aj koaličný pohľad," povedal Vondráček.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok