Ako to bude s podnikmi: Povinnosti odpadnú, vrátia sa kluby

TA3 SITA TASR
9.6.2020 12:11

Pravidlá pre vnútorné priestory prevádzok sa od stredy z povinnosti menia na odporúčanie. Povinné tak už nebudú nariadenia ako limit 10 metrov štvorcových na jedného zákazníka v prevádzkach alebo dvojmetrový odstup zákazníkov, či v prípade reštauračných zariadení vzdialenosť rohov stolov minimálne dva metre. Od stredy sa povoľuje otvoriť aj detské kútiky v obchodných centrách a nočné kluby.

Ako to bude s podnikmi: Povinnosti odpadnú, vrátia sa kluby
TASR/Pavol Zachar (ilustračná fotografia)

Nebudú si musieť vyberať obmedzenia

Od stredy 10. júna sa menia pravidlá pre vnútorné prevádzky a reštauračné zariadenia. Prevádzkovatelia si už nebudú musieť vyberať medzi maximálnym limitom jedného zákazníka na 10 štvorcových metrov či minimálnym rozostupom dvoch metrov medzi zákazníkmi, bude to len odporúčané. Od rovnakého termínu budú môcť byť otvorené tiež detské kútiky v obchodných centrách a nočné kluby.

„Čo sa týka prevádzok, de facto sa povoľuje otvoriť aj tie ostatné dva druhy prevádzok, ktoré ešte boli zatvorené. Sú to trošku kontrastné prevádzky, ide o detské kútiky v obchodných centrách a nočné kluby,“ uviedol premiér.

Situáciu budú sledovať

Ako však uviedol hlavný hygienik Ján Mikas, v prípade detských kútikov platí, že ich bude potrebné dezinfikovať a rodičom radšej odporúča zvážiť pobyt dieťaťa v takejto prevádzke aj napriek tomu, že to bude povolené.

Mikas si tiež myslí, že v prípade prevádzok dochádza k najväčšiemu uvoľňovaniu. „Tie čísla – 10 m2, dva metre odstupy, dvojmetrová vzdialenosť stolov – zostávajú ako odporúčané. Vychádzame v ústrety prevádzkovateľom týchto zariadení, aby nejakým spôsobom aj naštartovali svoje podnikanie,“ vysvetlil Mikas. Ako však dodal, všetky zmeny boli schválené na základe aktuálnej epidemiologickej situácie, ktorá je na Slovensku stále priaznivá. „Vďaka všetkým ľuďom na Slovensku sme si rušenie týchto opatrení mohli dovoliť,“ uzavrel hlavný hygienik. Avizuje však, že situáciu bude Úrad verejného zdravotníctva sledovať a v prípade nepriaznivého vývoja zakročí. Nemusí to však už byť celoplošne ako doteraz, ale lokálne.

Podrobnosti o zmenách budú zverejnené v opatrení, ktoré zverejní ÚVZ SR. Bližšie podrobnosti napríklad o pravidlách návštevy nočných klubov zatiaľ neuviedli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok