Vo vražde bratov, ktorí terorizovali Bratislavu, je namočený Černák

TA3
8.6.2020 15:56

Polícia hlási posun v desaťročia starom prípade vraždy obávaných bratov Tutiho a Papasa, mafiánov, ktorí na začiatku 90. rokov doslova terorizovali hlavné mesto Bratislavu.

Vo vražde bratov, ktorí terorizovali Bratislavu, je namočený Černák
TASR/RTVS

Bratia Tuti a Papas

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil niekdajšieho mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka z trestného činu všeobecného ohrozenia. Podľa polície sa mali spolu s bratislavským bossom Miroslavom Sýkorom dohodnúť na usmrtení Vladimíra Daniša, prezývaného Tuti. Ten zahynul spolu s bratom pri výbuchu vozidla pred 25 rokmi.

"Obaja sa mali spolčiť s Róbertom L., Jánom B.  a Jozefom F. a rozdeliť si naplánované úlohy," uviedol policajný hovorca Michal Slivka. Prostredníctvom Černáka mali zabezpečiť trhavinu priemyselného typu. "Tú mal fyzicky obstarať Ján B. Z trhaviny mal s Jozefom F. za účasti ostatných zhotoviť nástražno-výbušný systém," pokračoval Slivka.

Nástražno-výbušný systém mal Jozef nainštalovať pod sedadlo vodiča vozidla, ktoré používal "Tuti" Daniš. Po jeho nainštalovaní ho mali až do osudného dňa, sledovať. Ten deň bol 06. júl 1995, kedy do auta nasadol Tuti aj so svojim bratom Jozefom Danišom, prezývaným Papas. Popoludňajšia jazda po Štefanovičovej ulici v Bratislave bola ich posledná. "Približne o 13.38 hod. mal Róbert L. odpáliť nálož a centrom Bratislavy sa ozval masívny výbuch. Jeho vysoký expanzný účinok mal za následok rozsiahlu devastáciu tiel oboch bratov, ktorí nemali šancu prežiť," dodali policajti.

Vydieranie a hrubý nátlak

Tuti bol jedným z prvých bossov bratislavského podsvetia a bol priekopníkom vo vyberaní výpalného. Jeho surovosť a brutálne spôsoby pri presadzovaní vlastných záujmov viedli k tomu, že mal veľa nepriateľov - z radov konkurencie z podsvetia, podnikateľov, majiteľov barov a reštaurácií, taxikárov a iných. Jedna z verzií, ktorá kolovala o možnom motíve činu, bola, že krátko predtým prezradil Tuti polícii, že v Bratislave sa skrýva jeden z talianskych mafistických bossov. Napokon v roku 2015 polícia v súvislosti s vraždou ako prvého obvinila Róberta Lališa alias Kýbla.

V prípade Tutiho išlo o prvú demonštratívnu vraždu - atentát v bratislavskom podsvetí. Koncom apríla 1993 však bol vo vchode do bytovky v bratislavskej Rači strelnou zbraňou a viacerými bodnými ranami brutálne usmrtený Ivan Trančík, patriaci do skupiny Petra Steinhübela, alias Žaluďa.

Tuti v počiatkoch "operoval" z podnikov v centre mesta a z bývalého hotela Fórum – orientoval sa najmä na vydieranie a hrubý nátlak v centre Bratislavy. Polícia vtedy voči nemu nezasahovala napriek tomu, že bol často, mimo iných trestných činov, aj nedovolene ozbrojený. Polícia bola bezmocná najmä z dôvodu, že máloktorý poškodený by svedčil proti tomuto bossovi, resp. by podal na neho trestné oznámenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok