Rušia sa takmer všetky clá. Vietnam odobril obchodnú dohodu s EÚ

TA3 TASR
8.6.2020 11:43

Vietnamský parlament jednomyseľne schválil dohodu o voľnom obchode s Európskou úniou, ktorá ruší takmer všetky clá na tovar. Hlasovanie vietnamského národného zhromaždenia nasledovalo po schválení dohody Európskym parlamentom vo februári.

Rušia sa takmer všetky clá. Vietnam odobril obchodnú dohodu s EÚ
SITA/AP

Podľa internetovej stránky vietnamskej obchodnej a priemyselnej komory by sa dohoda mala začať uplatňovať v júli po tom, ako ju schvália všetky vlády. Podľa dohody EÚ a Vietnam odstránia 99 % všetkých ciel. Dohoda tiež zníži necolné prekážky, ktorým čelí EÚ, a zároveň otvorí vietnamský trh služieb a verejného obstarávania spoločnostiam z EÚ.

Obchod medzi EÚ a Vietnamom dosiahol minulý rok 50,72 miliardy eur. Vývoz z Vietnamu do Európy v roku 2019 predstavoval 16 % exportu z ázijskej krajiny. Vietnamská ekonomika je závislá od exportu. Krajina v uplynulých dvoch desaťročiach podpísala viac ako tucet dohôd o voľnom obchode.

Podľa májovej správy Svetovej banky môže obchodná dohoda s EÚ zvýšiť HDP Vietnamu o 2,4 % a export o 12 % do roku 2030. Táto dohoda zrejme podnieti ďalšie zahraničné firmy, aby presunuli svoje prevádzky do Vietnamu, uviedla na svojej webovej stránke obchodná komora. Vietnamský parlament schválil tiež zmluvu o ochrane investícií s Európskou úniou. Obchodná dohoda pomôže Vietnamu aj pri oživení výrobného sektora a vývozu v čase, keď sa jeho ekonomika zotavuje z poklesu spôsobeného pandémiou nového koronavírusu.

Dohoda zrejme podnieti ďalšie zahraničné firmy, aby presunuli svoje prevádzky do Vietnamu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok