Sudkyňa je zaujatá, tvrdí Kotleba na súde o skrytom význame šekov

TA3 SITA
8.6.2020 09:54

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie s Marianom Kotlebom v prípade kontroverzných šekov na 1488 eur. Kotlebovi sa nepáčila komunikácia sudkyne so znalcom, sťažoval sa na jej zaujatosť. Nepochodil.

Námietku zaujatosti mu zamietli

Marian Kotleba namietol zaujatosť sudkyne, ktorá prejednáva prípad šekov, pre ktoré je stíhaný. Ako uviedol, prekáža mu komunikácia sudkyne s jedným zo znalcov, ktorý pre súdne konanie vypracoval posudok. Táto komunikácia, ako aj spôsob vedenia celého procesu, podľa obžalovaného dokazuje jej jednoznačnú zaujatosť voči nemu.

Sudkyňa Ružena Sabová následne pričítala komunikáciu so znalcom, ktorá je aj súčasťou spisu. V nej sudkyňa znalca požiadala, aby k svojmu posudku pripojil aj podklady, z ktorých vychádzal. Taktiež ho požiadala o zaslanie posudku v elektronickej forme. Túto komunikáciu označila sudkyňa za štandardnú, Kotleba však na svojej námietke trvá. „Na odstránenie nedostatkov posudku predsa slúži hlavné pojednávanie,“ povedal. Predsedníčka senátu Sabová námietku zaujatosti napokon zamietla.

Odborník: Sú krajnou pravicou

Na súde vypovedal aj politológ Erik Láštic. Ako uviedol, na úrovni odbornej literatúry a akademického konsenzu je strana ĽSNS zaraďovaná medzi krajnú pravicu. Z jeho výsluchu podľa Kotlebu nevyplynula žiadna skutočnosť, ktorá by naznačovala, že by spáchal akýkoľvek trestný čin.

Počas čítania Lášticovho odborného vyjadrenia Kotleba upriamil pozornosť na vetu o európskych hnutiach, ktoré považujú politológovia za krajnú pravicu. Medzi tie zaradil Láštic francúzsky Národný front, ako aj taliansku Ligu severu. Kotleba pripomenul, že ich najbližším slovenským spolupracovníkom je koaličné hnutie Sme rodina a nie ĽSNS.

Notoricky známy symbol extrémistov

Marian Kotleba čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Dôvodom je, že v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov so sumou 1 488 eur.

Túto sumu resp. šifru považuje obžaloba aj dvaja rôzni znalci, za neonacistickú. Na januárovom pojednávaní prokurátor číselnú symboliku označil za notoricky známy a používaný symbol extrémistov. Obhajoba však označila obžalobu za nedôvodnú s tým, že je postavená na hypotetických a teoretických úvahách prokurátora.

Sudkyňa, ktorá v tomto prípade rozhoduje, zase skonštatovala, že skutok je možné stíhať aj ako založenie a propagovanie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Znalec z oblasti politického extrémizmu Matej Medvecký na súde povedal, že program ĽSNS sa podobá na programy európskych neonacistických strán. Pred senátom vypovedal aj člen Kotlebovcov Ondrej Ďurica, ktorý vraj v prípade nevidí žiadny extrémizmus.

Číslo 14 v sume 1 488 podľa orgánov činných v trestnom konaní predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok