Deti majú dotovať penzie rodičov, tvrdí Krajniak po stretnutí so seniormi

TA3 SITA
2.6.2020 13:30

Pracujúce deti by mali prispievať na penzie svojich rodičov. Na tlačovej besede to po stretnutí so seniorskými organizáciami uviedol minister práce Milan Krajniak. "Je veľmi dôležité, aby sme zvýšili dôchodok tým seniorom, ktorí sa podstatným spôsobom zaslúžili o to, že slovenská ekonomika rastie a rozvíja sa," povedal.

Riešenie považuje za spravodlivé

Zámer, aby pracujúce deti mohli prispievať istou časťou svojich odvodov alebo inou formou na dôchodok svojich rodičov, je podľa ministra práce a sociálnych vecí súčasťou programového vyhlásenia vlády. Takéto riešenie považuje za spravodlivé. Podľa Krajniaka by mohlo ísť o formu asignácie dane v prospech rodičov, venovanie časti odvodov rodičom alebo o daňovú úľavu, resp. daňový bonus. "Je to aj vec symbolického ocenenia a vrátenie sa k princípu troch grošov," tvrdí Krajniak.

Viacerí analytici tvrdia, že princíp takzvaných troch grošov, ako ho minister práce nazval, je skôr populistickým návrhom.

Šéf rezortu práce a sociálnych vecí upozornil na to, že výchova jedného dieťaťa do jeho 20 rokov stojí rodičov 50-tisíc až 70-tisíc eur. Rodičia, ktorí vychovali svoje deti, podľa neho stratili počas života príjem a obetovali svoj kariérny rast. Každý rodič by podľa Krajniaka mal mať aspoň symbolické poďakovanie vo forme toho, že dieťa bude môcť na jeho penziu prispievať.

"Ten, kto vychoval osem detí a všetky pracujú, tak častokrát okráda sám seba o výšku dôchodku," zdôraznil. Minister práce tiež považuje za dôležité, aby jedným zo zdrojov financovania dôchodkov bol "istý prírastok blahobytu". Ak sa podľa neho celému štátu darí aj vplyvom rastúcej miery automatizácie a robotizácie, tak prírastok blahobytu súvisiaci s rastom produktivity práce by mal byť aspoň čiastočným príspevkom do penzijného systému. V súvislosti s trinástym dôchodkom minister práce zopakoval svoje predošlé vyjadrenia o tom, že verí, že trinásta penzia bude v tomto a budúcom roku vyplatená.

Seniori našli ústretovosť a pochopenie

"Našli sme veľkú ústretovosť a pochopenie pre naše problémy," povedal na tlačovej besede predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky. Považuje za dôležité, aby seniori mohli vyjadriť svoje stanoviská k dôchodkovému systému na Slovensku. Šéf Združenia kresťanských seniorov Peter Mach zdôraznil, že spravodlivosť v dôchodkovom systéme je jednou zo základných otázok, ktoré kresťanských seniorov zaujíma. "Vláda môže počítať s tým, že budeme aktívne spolupracovať, budeme hovoriť svoje názory," povedal. Poslanec NR SR za hnutie Sme rodina Martin Borguľa poukázal na to, že súčasnými krokmi sa začína postupne prakticky napĺňať memorandum o porozumení a vzájomnej spolupráci so seniorskými organizáciami.

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár podpísal 21. mája tohto roka s Jednotou dôchodcov na Slovensku Memorandum o porozumení a vzájomnej spolupráci. Predseda parlamentu sa v ňom zaviazal podporovať súčasné aj budúce benefity dôchodcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok