Nové prípady nemáme, o núdzovom stave rozhodnú po víkende

TA3 TASR SITA ČTK
2.6.2020 09:32

Už pár dní u nás pribúda len po jednom prípade nákazy, alebo je prírastok nulový. V stredu nás čaká ďalšie veľké uvoľňovanie opatrení. Rúška naďalej musíme nosiť v interiéroch, ale vonku budú povinné len pri vzdialenosti do dvoch metrov. Ustojíme uvoľňovanie pravidiel? Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Nové prípady nemáme, o núdzovom stave rozhodnú po víkende
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 V návrhu budúceho 7-ročného rozpočtu ráta s objemom až 12 a pol miliardy eur. To je 10-krát viac ako v súčasnosti.

0:30 Postupné uvoľňovanie opatrení v boji proti koronavírusu znamená aj návrat do do bežného života. Všade ale platia zvýšené dezinfekčné a hygienické opatrenia. Do singapurských obchodov nasadili nové mobilné roboty, ktoré sterilizujú nielen obchodné priestory, ale aj vzduch. V tureckých obchodoch si zákazníci môžu dezinfikovať nákupnú tašku s tovarom. Nové pravidlá platia aj v reštauráciách.

0:20 Ešte pred vypuknutím pandémie koronavírusu Slovensko prijalo národný energetický a klimatický plán na roky 2021-2030. Do obnoviteľných zdrojov energie mali smerovať investície za 4,4 miliardy eur. Aký vplyv bude mať koronakríza na tieto plány?

0:10 Pre pandémiu koronavírusu sa v mnohých oblastiach zastavil život. Okrem iných sú zrušené aj kultúrne podujatia a koncerty. Jedna z britských kapiel sa ale nechcela vzdať hudby. Preto prišla s kreatívnym nápadom.

0:00 Francúzska vláda odobrila finančnú pomoc pre automobilku Renault. Francúzsky minister financií a hospodárstva Bruno Le Maire schválil štátnu garanciu na úver pre automobilku vo výške 5 miliárd eur, uviedlo jeho ministerstvo. Renault, ktorý sa dostal do finančných problémov, oznámil rozsiahle úsporné opatrenia, ktorých súčasťou je aj zrušenie zhruba 15.000 pracovných miest po celom svete.

23:50 Ruská vláda vyčlenila na opätovné naštartovanie ekonomiky 5 biliónov rubľov, čo je v prepočte 65 miliárd eur. Tie krajina využije počas nasledujúcich dvoch rokov. Prezident Vladimir Putin tiež schválil dokument, ktorý hovorí o hrozbe jadrových zbraní.

23:25 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

23:00 Ako bude štát postupovať pri zariadeniach sociálnych služieb? Opýtali sme sa šéfky Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Anny Ghanamovej a štátnej tajomníčky Soni Gaborčákovej. O poslaneckom prieskume na úrade komisárky pre deti nám zas porozpráva podpredsedníčka výboru pre ľudské práva a menšiny Vladimíra Marcinková.

22:35 Ministerstvo zahraničných vecí Rovníkovej Guiney požiadalo regionálnu pobočku WHO v Afrike, aby ukončila misiu svojej zástupkyne a dohliadla na jej odchod z hlavného mesta Malaba.

22:10 Využívanie inteligentnej karantény je v plnom prúde. Ľudia vracajúci sa na Slovensko nemusia ísť do štátneho zariadenia, ale absolvovať izoláciu doma. S narastajúcim počtom užívateľov aplikácie ale pribúdajú podnety, ktoré upozorňujú na nedostatky systému.

21:45 Krajiny ako Spojené štáty, Brazília, Británia či Francúzsko vraj nemôžu poraziť pandémiu nového koronavírusu, pokiaľ nebudú bojovať proti rasovej nerovnosti.

21:20 Španielsko v utorok druhý deň po sebe nezaznamenalo žiadne úmrtie v súvislosti s ochorením COVID-19. Za obdobie minulého týždňa podľa oficiálnych údajov pribudlo 34 úmrtí.

20:55 Od zajtra už môžu byť pre verejnosť otvorené kúpele, masáže či wellness služby. To vítajú aj podnikatelia v cestovnom ruchu. Upozorňujú ale na to, že niekoľko hodín pred tým, ako opatrenia nadobudnú účinnosť, ešte nemajú presné pravidlá, akými sa majú riadiť.

20:30 Bolívijské politické strany a Najvyšší volebný tribunál sa dohodli, že parlamentné a prezidentské voľby sa z dôvodu pandémie nového koronavírusu posunú na 6. septembra.

20:10 V ružinovskej poliklinike v Bratislave otvorili nové pracovisko pre pacientov, ktorí sú dlhodobo odkázaní na pľúcnu ventiláciu. Oddelenie respiračnej intenzívnej starostlivosti má 21 lôžok. Na celom Slovensku je ich pritom len niečo vyše 40. V hlavnom meste ide o prvé takéto samostatné oddelenie.

V záujme zachovania objektivity dodávame, že investor oddelenia je zároveň majiteľom Televízie TA3.

19:45 Japonské hlavné mesto Tokio vydalo pre svojich obyvateľov varovanie, aby nevychádzali z domu, ak to nie je nevyhnutné, a aby obmedzili sociálne kontakty. Stalo sa ta po tom, čo došlo k opätovnému nárastu počtu infikovaných novým koronavírusom.

"Účelom výstrahy je presne informovať ľudí o množstve infikovaných a upozorniť ich, aby boli opatrní," cituje guvernérku Tokia Juriko Koikeovú agentúra AP. "Chcem všetkým znova pripomenúť, že bojujeme proti neznámemu vírusu a ešte stále naň nemáme vakcíny ani liečbu," zdôraznila Koikeová.

19:20 Pozrite si príbeh námestníčky pre ošetrovateľskú činnosť v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku Renáty Darmošovej, ktorá opisuje situáciu v nemocnici po vypuknutí koronakrízy. Vyskúšala si počas nej aj prácu zdravotnej sestry.

18:55 V najhoršej situácii je aktuálne FK Pohronie, ktoré stráca na predposlednú Nitru tri body.

18:30 Čínske mesto Wu-chan, v ktorom vlani v decembri vypukla pandémia nového koronavírusu, nezaznamenalo žiadne nové prípady nakazených po tom, čo otestovalo takmer všetkých svojich obyvateľov. Testovanie odhalilo 300 asymptomatických prenášačov vírusu, v Číne však ľudí, ktorí sú koronavírusom nakazení, ale nejavia žiadne príznaky ochorenia COVID-19, medzi potvrdené prípady nepočítajú.

18:05 Varovanie prichádza v čase, keď pandémia pripravila o prácu desiatky miliónov Američanov.

17:40 Prebytok zahraničného obchodu Maďarska sa v marci znížil viac, ako naznačil predbežný odhad. Ukázali to spresnené konečné údaje maďarského ústredného štatistického úradu. Konkrétne sa prebytok zahraničnoobchodnej bilancie susednej krajiny v marci 2020 znížil na 301 miliónov eur zo 644 miliónov eur v rovnakom mesiaci minulého roka. Predbežný odhad pritom signalizoval, že klesne na 436 miliónov eur.

17:15 Zabrániť šíreniu koronavírusu sa ľudia snažia rôznymi spôsobmi.

16:50 Dnes sa očakávalo aj definitívne rozhodnutie ohľadom núdzového stavu, no Ústredný krízový štáb tak urobí až na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré by sa malo konať v priebehu budúceho týždňa.

16:25 Zahraniční hostia a účastníci slávnostnej vojenskej prehliadky na Červenom námestí v Moskve sa po príchode do Ruska podrobia vyšetreniu a testu na prítomnosť koronavírusu. Vyšetrenia uskutoční armáda na karanténnych miestach už na letiskách. Expresné testovanie na koronavírus podstúpia hostia v mieste svojho ubytovania.

Predpokladá sa, že pred cestou do Ruska budú musieť hostia a účastníci vojenskej prehliadky absolvovať dvojtýždňovú karanténu a pri vstupe do Ruska budú musieť predložiť potvrdenie o negatívnom teste na koronavírus.

15:55 V Taliansku sa dnes oslavovalo, no prezident varoval, že ešte nie je koniec.

15:35 Novozaložená Asociácia akvaparkov, kúpalísk a plavární potrebuje niekoľko dní na otvorenie a jasné podmienky. Väčšina týchto zariadení bez presne určených hygienických podmienok podľa nej v stredu neotvorí napriek tomu, že v rámci uvoľňovania opatrení je od 3. júna možné opäť otvoriť aj všetky kúpaliská, kúpele a wellness prevádzky, ktoré budú môcť návštevníkov vpustiť aj do krytých a vnútorných priestorov.

15:10 Za prísnych bezpečnostných opatrení sa v pondelok otvorili brány nitrianskych mestských škôl a škôlok. Do materských škôl sa vrátilo 1038 z celkového počtu 2634 detí. „Rozdelené boli do 86 skupín. Ďalších 174 nastúpi v priebehu týždňa,“ informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Do prvých až piatych ročníkov na základných školách nastúpilo 2438 z celkového počtu 3857 detí, čo predstavuje niečo vyše tri pätiny všetkých žiakov.

Ročníky šesť až deväť pokračujú v online vzdelávaní.

14:34 Ekonomika Francúzska by mala tento rok klesnúť o vyše 10 percent. Uviedol to francúzsky minister financií. Krajina pritom vstupuje do druhej fázy uvoľňovania karanténnych opatrení, ktoré zaviedla v boji s koronavírusom.

14:22 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok odcestoval na prvú oficiálnu návštevu Maďarska. V Budapešti ho prijal rezortný partner Péter Szijjártó. Hlavnou témou rokovaní sú bilaterálne vzťahy s dôrazom na koordináciu v uvoľňovaní obmedzení na hraniciach.

14:12 Vyše 200.000 Indonézanom dúfajúcim, že sa tento rok zúčastnia na tradičnej púti hadždž v Saudskej Arábii, vláda zrušila ich plány. Dôvodom je neistota spôsobená pandémiou nového koronavírusu. V utorok to oznámil indonézsky minister pre náboženské záležitosti Fachrul Razi.

14:05 Na Slovensku stále platí zákaz otvárania prevádzok v nedeľu. Väčšina pekárov preto musela prerušiť sobotňajšiu výrobu. Ako vnímajú toto, ale aj ďalšie opatrenia naši pekári, sme sa spýtali predsedníčky Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov SR Tatiany Lopúchovej.

13:50 Banky aj v apríli požičiavali peniaze vo veľkom a to aj napriek tomu, že koronakríza už prepukla naplno. Na dôvody sme sa pýtali Mariána Búlika, finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko.

13:34 Počet prípadov nákazy v Afrike prekročil v utorok hranicu 150.000. Vyplýva to z najnovších údajov regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie pre Afriku. Počet prípadov nákazy koronavírusom sa v afrických krajinách za uplynulých 24 hodín zvýšil o 5908 a dosiahol 150.610.

13:21 Iba dva týždne v marci stačili na stiahnutie českej ekonomiky za celý 1. kvartál do mínusu. Väčšia časť takzvaného vypnutia ekonomiky pripadla na 2. kvartál. Ekonómovia preto predpokladajú, že za 2. štvrťrok klesne ekonomika o dvojciferné hodnoty.

13:10 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 13. hodine.

12:55 Po 80 dňoch núteného prerušenia výučby sa banskobystrické deti vrátili 1. júna do základných a materských škôl. Ako tvrdí primátor Ján Nosko na sociálnej sieti, v prvý deň otvorenia škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica, riaditelia neavizovali žiadne závažnejšie problémy.

12:46 Firmy v Nemecku využili v máji vládnu podporu na kompenzáciu skrátených alebo stratených miezd pre 7,3 milióna zamestnancov. Ukázali to údaje ekonomického inštitútu Ifo.

12:26 Dohľad v Domove sociálnych služieb Pezinok ešte nie je ukončený. Stále sa ním zaoberá Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Podnetom na výkon dohľadu v prípade DSS Pezinok boli výsledky pitiev zomretých klientov tohto zariadenia aj pozitivita na nový koronavírus. DSS Pezinok bol od 11. apríla v karanténe a v jeho okolí fungovalo ochranné pásmo.

Šesťtýždňová izolácia sa v pezinskom DSS skončila pre 24 zamestnancov iba v pondelok.

12:20 Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu Covid-19 182 osôb, celkový počet potvrdených obetí tak stúpol na 5037. Za posledný deň v Rusku pribudlo aj 8863 nových prípadov nákazy, celkový počet stúpol na 423.741. Rusko je momentálne krajinou s tretím najvyšším počtom nakazených.

11:44 V Slovinsku mali v pondelok pozitívne testy na Covid-19 dvaja ľudia. Celkový počet prípadov nákazy je zatiaľ v krajine 1475. Nebolo hlásené žiadne nové úmrtie, počet úmrtí v Slovinsku je stále 109. V nemocnici sa nachádza päť ľudí, čo je ten istý počet ako v predchádzajúci deň.

11:26 Pocit ohrozenia z koronavírusu na Slovensku klesá a ľudia sa menej obávajú straty zamestnania. Vyplýva to z prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“ ktorý uskutočnila spoločnosť Mnforce a agentúra Seerame spolu so SAV. Koronavírus ako ohrozenie vnímali hlavne tí, ktorí trpeli neistotou z vlastnej alebo rodinnej ekonomickej situácie.

11:15 Na Slovensku má v súčasnosti fitnescentrá viac ako 300 živnostníkov a právnických osôb. Väčšina z nich ešte nepodala daňové priznanie ani nezaplatila daň za minulý rok, čo môže naznačovať finančné problémy. Po takmer troch mesiacoch núteného prerušenia prevádzky sa dá očakávať, že niektorí prevádzkovatelia fitnescentier budú musieť svoje aktivity ukončiť, uviedla poradenská spoločnosť Bisnode.

11:02 Ruská letecká spoločnosť Aeroflot oznámila za 1. kvartál zvýšenie čistej straty o takmer 43 %. Už doteraz nepriaznivú situáciu najväčších ruských aerolínií ešte zhoršila pandémia nového koronavírusu, ktorá ochromila leteckú dopravu.

10:46 Počas pandémie sa ukázalo, že práve pacienti s týmto ochorením patria do rizikovej skupiny. Pacienti však musia pravidlá dodržiavať aj teraz, keď sa pandémia zrejme končí a opatrenia sa uvoľňujú. O tom ako sa človek s cukrovkou má o seba postarať v domácom prostredí sme v Štúdiu TA3 hovorili s diabetológmi Janou Ročiakovou a Vladimírom Uličianskym.

10:31 Pozrite si tlačovú besedu ministra obrany Jaroslava Naďa a generálneho riaditeľa Medzinárodných leteckých dni SIAF Huberta Štoksu, na ktorej hovorili o budúcnosti leteckých dní na Sliači.

10:17 Do utorňajšieho rána zomrelo v Maďarsku na ochorenie Covid-19 ďalších päť pacientov. Počet nakazených stúpol o 29 na 3921. Počet obetí koronavírusu dosiahol v Maďarsku 532. Aktuálne je infikovaných 1229 osôb, z ochorenia sa vyliečilo 2160 ľudí.

10:10 Pozrite si správy o pandémii z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:05 Podujatie letecké dni SIAF sa tento rok neuskutoční, oznámil to minister obrany Jaroslav Naď na tlačovej konferencii.

9:57 Generálna prokuratúra zaznamenala nárast počtu trestných konaní vedených pre zločin týrania blízkej a zverenej osoby, keď ich nárast, ako aj nárast počtu oznamovateľov domáceho násilia zaznamenala počas uvoľňovania opatrení súvisiacich so zabránením šírenia pandémie.

9:45 Pandémia bude pôsobiť ako brzda americkej ekonomiky takmer celú dekádu. Vyplýva to z prognózy, ktorú zverejnil v utorok Rozpočtový výbor Kongresu. Hrubý domáci produkt medzi rokmi 2020 a 2030 v dôsledku krízy klesne o 3 % alebo 7,9 bilióna USD. Varovanie prichádza v čase, keď pre obmedzenie ekonomiky zostávajú bez práce desiatky miliónov Američanov.

9:41 Španielska ministerka turizmu María Reyes Marotová spochybnila perspektívu skorého návratu dovolenkárov z Veľkej Británie na španielske pláže. Ministerka uviedla, že predtým, ako bude môcť Španielsko prijať turistov z Británie, britské údaje o výskyte koronavírusu sa "ešte musia zlepšiť". "Pre Španielsko je veľmi dôležité, aby prví turisti boli turistami, ktorí sú v rovnakej epidemiologickej situácii ako my," uviedla ministerka.

9:39 Máme len štyroch hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Naďalej nie je nikto na JIS a nikto na pľúcnej ventilácii.

9:37 Za uplynulý deň pribudli štyria noví vyliečení pacienti, spolu ich je už 1 372.

9:30 Na Slovensku nepribudol žiadny nový prípad ochorenia Covid-19. Celkovo tak evidujeme stále 1 522 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Po nedeli, keď robili len niečo vyše 270 testov, sa na Slovensku opäť testovalo vo veľkom, urobili spolu až 6 418 testov. Nepribudlo ani žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:24 Ochoreniu Covid-19 podľahlo celosvetovo už viac než 375.000 ľudí. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú na základe verejne dostupných údajov zostavila agentúra AFP s platnosťou k utorku 07.50 h SELČ. Celkovo bolo hlásených 375.070 obetí pandémie, ktorá na celom svete infikovala už najmenej 6.258.474 osôb. V Európe bolo zaznamenaných 179.051 obetí nového druhu koronavírusu a 2.167.233 nakazených.

9:18 Od rána platia na hraniciach nové podmienky. Pozrite si aktualizovaný prehľad, ktorý uverejnilo ministerstvo vnútra na svojom Facebooku.

9:01 Žiaci s rúškami na tvárach sa v Singapure vrátili v utorok do škôl a znovu sa otvorili aj niektoré pracoviská, keďže mestský štát, donedávna vážne zasiahnutý pandémiou nového koronavírusu, už uvoľňuje obmedzenia v živote obyvateľov.

8:53 Generálna prokuratúra SR zaznamenala nárast počtu trestných konaní vedených pre zločin týrania blízkej a zverenej osoby, keď ich nárast, ako aj nárast počtu oznamovateľov domáceho násilia zaznamenala počas uvoľňovania opatrení súvisiacich so zabránením šírenia ochorenia COVID-19.

Uviedla to prokurátorka trestného odboru GP SR Barbora Hubertová. Za štyri mesiace tohto roka sa počet trestných konaní oproti minulému roku za rovnaké obdobie zvýšil o 49 percent. Stúpajúci trend sa odzrkadlil aj v počte vznesených obvinení pre tento trestný čin, a to až o 47 percent.

8:45 Počet prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol za posledných 24 hodín v Indii o 8171, celkový počet nakazených tak dosiahol 198.706. Informovalo o tom v utorok indické ministerstvo zdravotníctva.

V krajine doposiaľ podľahlo ochoreniu 5598 ľudí. Až 97.581 ľudí sa nachádza v nemocniciach, zatiaľ čo 95.527 ľudí sa z nákazy vyliečilo.

8:30 Brazília zaznamenala za uplynulých 24 hodín 11.598 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet stúpol na 526.447. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na brazílske ministerstvo zdravotníctva.

Počet obetí pandémie v najväčšej latinskoamerickej krajne za uplynulých 24 hodín vzrástol o 623 na 29.937.

8:25 Švédsko ešte pred začiatkom leta spustí vyšetrovanie, ktorého cieľom bude zistiť, ako krajina zvládla pandémiu koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie švédskeho premiéra Stefana Löfvena.

8:10 Spojené štáty zaznamenali v pondelok 743 nových úmrtí na koronavírus za posledných 24 hodín a celkový počet mŕtvych tak od začiatku pandémie stúpol v krajine na 105.099. Informovala o tom popredná americká Univerzita Johnsa Hopkinsa.

V USA oficiálne zaznamenali 1.809.109 prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom.

7:30 48-hodinová návšteva Slovenska bude možná aj pre ľudí v Česku a Maďarsku bez toho, aby tam mali zaevidovaný pobyt. Na hraničnom priechode sa však musia preukázať najmenej dvoma hodnovernými dokladmi.

6:40 Počet ľudí, ktorí v Mexiku podľahli ochoreniu COVID-19, prekročil hranicu 10.000. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie mexického ministerstva zdravotníctva.

Celkovo je v Mexiku 93.435 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, pričom z ochorenia, ktoré vírus spôsobuje, sa doposiaľ vyliečilo 67.491 ľudí.

Správy o aktualizovanom počte obetí prišli v čase, keď Mexiko vyhlásilo, že postupne začína znovu otvárať svoju ekonomiku.

6:20 Premiér Igor Matovič informoval o uvoľnení viacerých opatrení platných od stredy 3. júna a ďalších od 10. júna.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v pondelok. Pozrite si, ako to vyzeralo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok