Rakúsky kancelár podporuje žiadosť Grékov o dlhšie splácanie úverov

TASR
26.8.2012 12:19

Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann sa vyslovil za predĺženie lehoty splácania úverov pre Grékov v prípade, ak budú dodržiavať dohody o reformách, ktoré uzavreli s Európskou úniou (EÚ).

Rakúsky kancelár podporuje žiadosť Grékov o dlhšie splácanie úverov
SITA

Podľa kancelára je najdôležitejšie, aby Atény dodržiavali reformy a úsporné opatrenia dohodnuté s EÚ. Keď to bude zaručené, "podporujem predĺženie lehoty splácania úverov", zdôraznil Faymann. Experti by mali rozhodnúť, či sa lehota predlží o dva alebo tri roky.

Kríza a nezamestnanosť v Grécku je taká veľká, že Gréci podľa kancelára nebudú schopní bez predĺženia lehoty splniť svoje záväzky.

Faymann odmieta návrhy na vylúčenie Grécka z eurozóny. "Kto tvrdí, že vyhodenie Grécka z eurozóny by bolo lacnejšie než predĺženie lehoty splácania úverov, ten klame." Zánik eura by bol pre Rakúsko veľmi nebezpečný. "Ak by euro skončilo, skrachuje náš export. Následne dôjde k explozívnemu rastu nezamestnanosti, klesnú mzdy. Kto chce toto, odsekne konár, na ktorom úspešne sedíme."

Faymann sa vyslovil k splácaniu gréckych dlhov po stretnutí gréckeho premiéra Antonisa Samarasa v Berlíne so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou a v Paríži s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Obaja politici prízvukovali Samarasovi, že Grécko musí dodržať úspory dohodnuté s EÚ. Podľa nich musia Atény v roku 2014 znížiť rozpočtový deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu. Samaras by však chcel, aby tento cieľ mohol dosiahnuť až v roku 2016. Podľa neho Grécko nepotrebuje viac peňazí, ale viac času, aby sa mohlo nadýchnuť. Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble Samarasovu požiadavku odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok