Ako 111-ročná prežila koronavírus, v izolácii bola desiatky dní

TA3 TASR
28.5.2020 20:04

Čiľanka Juana Zunigová, ktorá v júli oslávi 112 rokov, sa stala najstaršou osobou, ktorá v tejto juhoamerickej krajine prežila nákazu novým koronavírusom. Prekonala pritom až dva cykly karantény.

Ako 111-ročná prežila koronavírus, v izolácii bola desiatky dní
SITA/AP

Zunigová bola jednou z 25 osôb, ktoré na COVID-19 spôsobené koronavírusom ochoreli v opatrovateľskom domove v čilskom hlavnom meste Santiago. Ženu, ktorá žije v domove od roku 2014, dali na izolované oddelenie a starali sa o ňu 28 dní. Keď sa 10. mája oficiálne vyliečila, stala sa najstaršou osobou v Čile, ktorá prežila ochorenie COVID-19. "V tomto prípade sme urobili jedno: zmenšili sme hustotu obyvateľov domova," napísal v oznámení Pablo Pizarro, ktorý má na starosti stratégiu v boji proti pandémii.

"Niektorých si príbuzní odviezli domov, ďalších sme premiestnili do iných častí domova... takto sa Juanita ocitla v lepších podmienkach a mohla čeliť ochoreniu. Dokázala úspešne zvládnuť 28 dní karantény," dodal Pizarro. Riaditeľka domova María Paz Sordová povedala, že 111-ročná klientka bola zdravá, mala len problémy s dýchaním. "Mala pozitívny test, ale bola bez príznakov, iba párkrát dostala horúčku, čo bolo pre jej zdravie veľmi pozitívne," opísala situáciu Sordová.

Čile v stredu predĺžilo karanténne opatrenia v oblasti širšieho Santiaga do 5. júna. Vtedy zaznamenalo za posledných 24 hodín 4328 nových prípadov nákazy koronavírusom, ktorých tak bolo v krajine celkovo 82.289, čo je tretí najväčší počet v Latinskej Amerike po Brazílii a Peru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok