Nastal čas bojovať. Postavte sa Číne, vyzvali hongkonskí aktivisti

TA3 TASR
28.5.2020 08:30

Hongkonský prodemokratický aktivista Joshua Wong vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby sa postavilo proti kontroverznému plánu Pekingu zaviesť v Hongkongu čínsky zákon o národnej bezpečnosti.

Nastal čas bojovať. Postavte sa Číne, vyzvali hongkonskí aktivisti
SITA/AP

Wong, spolu s ďalšími aktivistami z hnutia Demosisto - Agnes Chowovou a Nathanom Lawom usporiadali vo štvrtok tlačovú konferenciu v nadväznosti na výroky amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea. Ten v stredu vyhlásil, že administratíva prezidenta Donalda Trumpa už nepokladá Hongkong za dostatočne autonómny voči pevninskej Číne. Wong uviedol, že nastal čas pre prezidenta USA Donalda Trumpa, aby aktivoval svoje právomoci. "Vyzývame medzinárodnú komunitu, aby začala konať... Teraz nastal čas povstať a bojovať," povedal.

Peking plánuje už vo štvrtok uzákoniť spomínanú právnu normu, zakazujúcu aktivity smerujúce k odtrhnutiu tejto poloautonómnej oblasti od Číny, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus. Podľa kritikov tento zákon nerešpektuje princíp "jedna krajina, dva systémy", na základe ktorého mal Hongkong po roku 1997 prisľúbené väčšie slobody, než platia v pevninskej Číne.

Hongkonskí aktivisti predpovedali, že Pompeove vyjadrenia by mohli nakoniec viesť k ďalším sankciám a k zrušeniu osobitného ekonomického a obchodného štatútu Hongkongu. Wong obvinil Peking, že obyvateľov Hongkongu chce navrhovanou legislatívou, ktorá by mala začať platiť od augusta, zapredať. Dodal, že sankcie voči Hongkongu by boli "tragickým", ale nevyhnutným krokom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok