Slovensko získa miliardy, ekonomiky idú zachraňovať obrovskou sumou

TA3 TASR SITA
27.5.2020 13:36

Európska komisia chce v rámci pokrízovej obnovy ekonomík poskytnúť členským krajinám závratnú sumu - až 750 miliárd eur. Ako uviedol štátny tajomník MZV Tomáš Valášek, Slovensko získa navyše zhruba osem miliárd eur. Ide o historicky bezprecedentný krok, hovorí minister zahraničia Ivan Korčok.

Európska komisia navrhla plán na reštartovanie hospodárstva Európskej únie vo výške 750 miliárd eur. Podľa tlačovej agentúry AFP to na svojom účte na Twitteri uviedol eurokomisár pre hospodárske záležitosti Paolo Gentiloni. Podrobnosti ozdravného plánu pre európsku ekonomiku, ktorá bola tvrdo zasiahnutá pandémiou nového koronavírusu, ako aj nový návrh sedemročného rozpočtu EÚ na roky 2021 - 2027, v pléne Európskeho parlamentu predstavila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Štátny tajomník MZV Tomáš Valášek: "Slovensko získa navyše zhruba osem miliárd eur. Bude ich treba čerpať rýchlejšie."

Minister zahraničia Ivan Korčok: "Ide o historicky bezprecedentný krok. Urobíme všetko pre to, aby sme tieto zdroje vedeli efektívne využiť."

Gentiloni návrh z dielne exekutívy EÚ označil za "európsky prielom," ktorý má pomôcť vyriešiť bezprecedentnú krízu. Finančný balík by pozostával z 500 miliárd eur v dotáciách, čím by podporil francúzsko-nemeckú iniciatívu z minulého týždňa, a 250 miliárd eur v pôžičkách podľa zdrojov citovaných tlačovou agentúrou DPA.

Podľa údajov AFP ozdravný plán je dobrou správou najmä pre silne zadlžené Taliansko a Španielsko, čiže krajiny, ktoré sú najviac postihnuté koronakrízou. Tieto krajiny by mali byť hlavnými príjemcami finančných zdrojov zmobilizovaných prostredníctvom plánu hospodárskej obnovy, keď Taliansko by z celkového balíka vo výške 750 miliárd eur malo dostať až 81,8 miliardy eur v podobe priamej pomoci a 90,9 miliardy eur v pôžičkách, zatiaľ čo Španielsko by získalo 77,3 miliardy na priamu pomoc a 63,1 miliardy v podobe úverov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok