Zistili, v akých teplotách sa koronavírusu najviac darí

TA3 TASR
26.5.2020 19:27

Výskumníci z čínskej Univerzity v Lan-čou zistili, že v oblastiach s priemernou teplotou päť až 15 stupňov Celzia sa vyskytla vyše polovica celosvetových prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. V utorok o tom informovala čínska štátna tlačová agentúra Sinchua, ktorú citovala ruská agentúra TASS.

Zistili, v akých teplotách sa koronavírusu najviac darí
SITA/AP

Výskumníci študovali vzájomný vzťah medzi typickými charakteristikami životného prostredia a šírením koronavírusu vo svete. Ich práca vychádzala z 3,75 milióna prípadov nákazy koronavírusom, nahlásených v období od 21. januára do 6. mája v 185 krajinách po celom svete.

Vedci dospeli k záveru, že 60 percent prípadov ochorenia COVID-19 bolo potvrdených v regiónoch s miernymi teplotami vzduchu od päť do 15 stupňov Celzia. Vedúci autor štúdie Chuang Čung-wej zdôraznil, že výskumníci sa nespoliehajú na predpoklad, že šírenie koronavírusu sa pri zvýšenej teplote vzduchu zastaví.

Okrem toho zistili, že 73,8 percenta nakazených ľudí žilo v regiónoch s absolútnou vlhkosťou od tri do desať gramov vodných pár na kubický meter vzduchu. Odborníci vo svojej práci poznamenali, že posudzovali len prirodzené faktory ovplyvňujúce šírenie nového koronavírusu, ale existujú aj ďalšie faktory. Výskum zverejnili v časopise Science of The Total Environment.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok