Zomrel kontroverzný miliardár, ktorý sa stal kráľom hazardu

TA3 TASR
26.5.2020 12:30

Vo veku 98 rokov zomrel v Hongkongu podnikateľ a miliardár Stanley Ho, ktorý vybudoval medzinárodné impérium luxusných kasín v Macau, osobitnej administratívnej oblasti Číny. S odvolaním sa na oznámenie jeho dcéry Pansy Ho.

Zomrel kontroverzný miliardár, ktorý sa stal kráľom hazardu
SITA/AP

Stanley Ho bol známy ako "kráľ hazardu", no podnikal aj v oblasti dopravy a vlastnil či prevádzkoval obchodné domy, hotely, letiská i dostihové dráhy. Spojené štáty ho podľa AP obviňovali z prepojenia s organizovaným zločinom. Stanley Ho sa venoval spoločenským tancom a samotnému hazardu sa podľa vlastných slov vyhýbal. Mal 17 detí so štyrmi rôznymi ženami.

Narodil sa 25. novembra 1921 v Hongkongu v rodine, ktorá už v tom čase patrila k bohatým a vplyvným. Univerzitné štúdia nedokončil z dôvodu vypuknutia druhej svetovej vojny. Pôsobil ako telefonista pre britskú armádu, pričom po tom, ako Hongkong prešiel pod okupáciu Japonska sa mu podarilo utiecť do Macaa. V 60. rokoch minulého storočia založil spoločnosť STDM (Sociedade de Turismo e Diversoes de Macau).

Macao, ktoré bolo v minulosti portugalskou kolóniou, sa v roku 1999 vrátilo pod čínsku zvrchovanosť. Ako jediná oblasť v Číne má možnosť legálne prevádzkovať kasína. Príjmy z hazardných hier a kasín tvoria podstatnú časť hrubého domáceho produktu Macaa. Vláda v roku 2002 zrušila monopolné postavenie Stanleyho Ho v oblasti kasín, čo umožnilo príchod konkurencie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok