Premiér sa stretol so "svalovcami", ktorí spomalili dopravu na D1

TA3 TASR
25.5.2020 12:06

Igor Matovič sa stretol so "svalovcami", ako ich nazval na Facebooku, teda so zástupcami Únie fitnescentier, ktorí ráno spomaľovali vjazd do hlavného mesta. Premiér ocenil, že úplne nezablokovali D1.

Nechcú úmyselne ubližovať fitnescentrám

Majitelia fitnescentier, ktorých otvorenie pre koronakrízu stále neumožnili, majú vážne finančné problémy. "Mojim cieľom bolo vysvetliť, že rozhodnutia konzília epidemiológov nie sú len nejaký prstocuc a nikto nechce úmyselne ubližovať fitnescentrám," uviedol Matovič na tlačovej konferencii.

Umožnia napokon otvorenie posilňovní? Podľa Matoviča by sa mohlo rozhodnúť popoludní. Zástupcovia fitnescentier uviedli, že na rokovaní vysvetľovali, ako tieto zariadenie fungujú v bežnom režime a navrhovali riešenia, ako by mohli fungovať v sprísnených hygienických podmienkach.

25052020-protest-fitnescentra-9704410_0a140371-993a-f05f.jpg

Ocenil, že nezablokovali diaľnicu

"Som veľmi rád, že si organizátori blokovania diaľnice dali povedať a rozhodli sa pôvodný plán nakoniec neuskutočniť a svoj protest zrealizovali len spomalenou jazdou," povedal premiér predtým na sociálnej sieti. Zároveň sa poďakoval za to, že majitelia fitnescentier odmietli "politizáciu čisto hygienickej otázky".

Majitelia fitnescentier premávku na diaľnici do hlavného mesta ráno nezablokovali, ale len spomalili. Naďalej však žiadajú okamžité uvoľnenie ich podnikania a otvorenie fitnescentier. Premiér avizoval, že v pondelok bude zasadať konzílium odborníkov a bude riešiť okrem iných tém aj možné otvorenie fitnescentier a ostatných vnútorných športovísk.

Našli spôsob, ako navzájom komunikovať

Podľa pôvodného plánu by mali byť fitnescentrá otvorené v rámci štvrtej vlny uvoľňovania opatrení 3. júna. Matovič doplnil, že ak by to tak bolo, otvoril by v koalícii a na rokovaní vlády otázku ohľadne hľadania pomoci pre vnútorné športoviská a aj pomoci vo forme poukážok pre ľudí, ktorí bežne fitnescentrá nenavštevujú. „Nikto nechce ubližovať fitnescentrám alebo zariadeniam, v ktorých sa šport vykonáva v interiérových priestoroch. Som rád, že sa toto stretnutie uskutočnilo a vymenili sme si vlastné názory za účelom vyriešenia situácia a dosiahnutia obojstrannej spokojnosti," uviedol premiér.

Majitelia fitnescentier ohlásili plán zablokovať diaľnicu do Bratislavy smerom k Triblavine s cieľom odstaviť celú dopravu. Z pôvodného plánu napokon, aj po premiérových výzvach, upustili a dopravu „len“ spomalili. Docieliť chceli, aby sa v rámci uvoľňovania opatrení súvisiacich so šírením ochorenia Covid-19, otvorili aj fitnescentrá.

Predseda ÚFS Pavel Kiseľ na tlačovke ozrejmil, že na rokovaní s premiérom našli spôsob, ako navzájom komunikovať a ako vyhovieť ich požiadavkám. „Ďakujeme pánovi premiérovi za prijatie, lebo to nebola jeho povinnosť. Chcem zdôrazniť, že dnešná akcia bola úplne apolitická," dodal Kiseľ. Reagoval tým na prítomnosť auta s označením opozičnej politickej strany Kotlebovci - ĽSNS, ktoré išlo v protestnej kolóne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok