Hromadné prepúšťanie nebude, v Humennom sa napokon dohodli

TA3 TASR
23.5.2020 09:16

Spoločnosti Nexis Fibers a Chemes Humenné sa po mesiaci rokovaní dohodli, podpísali zmluvu o cenách, termínoch a objemoch dodávok energií. Zamestnanci výrobcu priemyselných vláken, ktorých hromadné prepúšťanie sa malo začať v sobotu, sa v pondelok vrátia do práce. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytli zástupcovia firiem a predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský, ktorý pri rokovaniach zaujal pozíciu mediátora.

Nexis sa chce osamostatniť

"Je to po dlhom čase opäť stav, že tieto spoločnosti majú zmluvu, na základe ktorej budú spolupracovať. Doteraz to bolo na iných rôznych úrovniach," oznámil Kremský výsledok intenzívnych rokovaní trvajúcich od štvrtka s tým, že zmluva s platnosťou do konca roka 2021 smeruje "k ďalšej zmluve, ktorá je dlhodobým výhľadom, kde sa spoločnosť Nexis chce osamostatniť a niektoré energie si vyrábať sama".

"Pri takýchto dohodách protistrany majú aj negatíva aj pozitíva vyplývajúce zo zmluvného ujednania," zhodnotil obsah dokumentu výkonný riaditeľ spoločnosti Nexis Fibers Ján Kučeravý. Ako doplnil, technici začali spúšťať technologické zariadenia vo firme v sobotu o 8.00 h. "Tie by mali byť v plnej prevádzke v pondelok ráno, a tým pádom 400 zamestnancov môže nerušene pracovať od pondelka," uviedol.

"Prijali sme nejaké kompromisné riešenia aj my. Spravili sme to kvôli 400 ľuďom, ktorí pracujú v spoločnosti Nexis," povedal predseda predstavenstva vlastníka priemyselného parku a výrobcu energií Chemes Vladimír Skoupil, pričom pripomenul, že sporom medzi spoločnosťami bolo ohrozených i 1400 ďalších zamestnancov pracujúcich v priemyselnom parku.

Urovnali hlavnú príčinu sporu

Ako tiež obe strany potvrdili, súčasťou podpísanej zmluvy je i vyrovnanie a urovnanie sporov, ktoré boli podľa Kremského hlavnou príčinou, prečo sa spoločnosti nevedeli dlho dohodnúť. Kučeravý v tejto súvislosti vyčíslil stratu spôsobenú odstavením od dodávok energií za uplynulý mesiac na približne 1,5 milióna eur, Skoupil záväzky Nexisu konkretizovať nechcel.

Spoločnosť Chemes si podľa Skoupilových ďalších slov ešte nariadenie protimonopolného úradu, z ktorého výrobcovi energií vyplýva povinnosť obnoviť dodávky energií pre Nexis, neprevzal, avšak v najbližších dňoch tak urobí. Nexis Fibers v súvislosti s trestnými oznámeniami, ktoré vo veci podali na políciu, doplnil, že orgánom činným v trestnom konaní spoločnosť oznámi, že k dohode medzi stranami dôjde, oznámenia však nie je možné vziať späť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok