Spustili policajnú aplikáciu s tlačidlom Privolať pomoc

TA3 TASR
21.5.2020 12:12

Polícia spúšťa svoju dlho avizovanú mobilnú aplikáciu „Pomáham chrániť“. Zatiaľ je len v skúšobnom režime a funguje pre obete domáceho násilia v Trenčianskom kraji. Bezplatne si ju však môžu stiahnuť aj ostatní a jej funkcie sa postupne rozšíria.

Spustili policajnú aplikáciu s tlačidlom Privolať pomoc
PZ

Aplikácia je k dispozícii užívateľom mobilných telefónov s operačnými systémom Android alebo iOS bezplatne. V prvej fáze bude dostupná iba v rámci územia Trenčianskeho samosprávneho kraja, aby sme mohli zapracovať prípadné podnety na zlepšenie a rozšírenia funkcionalít ešte pred jej spustením v rámci celého územia SR.

"Do budúcnosti si predstavujem mobilnú aplikáciu, ktorá bude občanom ponúkať spojenie s operačným strediskom cez jedno tlačidlo pre viac kritických životných situácií, a taktiež bude poskytovať doplnkový servis v podobe informácií o najbližšom policajnom oddelení, o jeho agende, o nezvestných a hľadaných osobách, o dopravnej situácii a rad ďalších funkcií,“ povedal policajný prezident Milan Lučanský.

Polícia vysvetlila, že po nainštalovaní aplikácie bude povinná registrácia i overenie telefónneho čísla. Odporúča občanom, aby registračný formulár vyplnili pravdivo, keďže informácie môžu viesť k záchrane života. Možnosť privolať pomoc bude mať užívateľ k dispozícii na domovskej obrazovke aplikácie. "Už po prvom stlačení tlačidla bude operačné stredisko upozornené na žiadosť o pomoc, získa polohu odosielateľa a vyšle policajnú hliadku na preverenie situácie," vysvetlil policajný hovorca. Doplnil, že v prípade omylu je možné odvolať žiadosť, neznamená to však, že hliadka na miesto nebude vyslaná. Po privolaní pomoci bude môcť občan zaslať aj špecifické informácie. Polícia odporúča aplikáciu si najskôr vyskúšať, aby ju v prípade potreby vedeli správne použiť. Využiť na to môžu skúšobný režim aplikácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok