V koalícii vraj nie je dohoda na GP. Lipšic nechce špekulovať

TA3 TASR
19.5.2020 10:09

V koalícii nie je dohoda na žiadnom mene, spomínajú sa viaceré osoby, uviedol Juraj Šeliga zo Za ľudí na otázku, či sa v súvislosti s voľbou nového prokurátora spomína meno Daniela Lipšica. Samotný Lipšic v tejto chvíli nevidí dôvod uvažovať nad kandidatúrou za generálneho prokurátora.

Nie je dohoda, len nastavujú systém

Zmenu zákona by mohli podľa podpredsedu NR SR Šeligu schváliť v lete. "Verím, že by sa nám podarilo snáď už v septembri mať nového generálneho prokurátora," uviedol na tlačovej konferencii. Do procesu schvaľovania novej legislatívy bude môcť podľa neho vstúpiť aj verejnosť, hoci nejde o vládny návrh. "Je tam priestor v druhom čítaní," dodal s tým, že cez poslanecký návrh sa legislatíva rýchlejšie dostala do parlamentu. Podľa poslanca Alojza Baránika zo SaS ide o jednoduchý zákon, nie je to komplexná problematika, ktorá by nutne vyžadovala medzirezortné pripomienkové konanie.

Pre dobrý výber generálneho prokurátora je podľa Šeligu kľúčové verejné vypočutie. Umožniť kandidovať aj neprokurátorom nie je podľa neho niečo nové. "To, že na Slovensku bude môcť kandidovať za generálneho prokurátora niekto, kto predtým nebol prokurátor, je v súlade so systémom, ktorý funguje aj v EÚ," uviedol. Odmietol, že by bola v koalícii dohohoda na kandidátovi, dnes podľa neho len nastavujú systém.

Nad zákulisnými ťahmi nepremýšľa

Lipšic pripomína, že podľa súčasného zákona sa o funkciu môžu uchádzať len prokurátori. Toto rešpektuje a špekulácií okolo zmeny zákona a jeho prípadnej kandidatúry sa nemieni zúčastňovať. "Nad zákulisnými ťahmi nepremýšľam," povedal Lipšic, o ktorom sa hovorí aj ako o jednom z možných kandidátov. Kandidatúru neprokurátorom by mala umožniť zmena zákona, ktorú predložili koaliční poslanci do NR SR. Lipšic to nekomentuje.

Na otázku, či ho niekto už s ponukou na kandidatúru oslovil, odpovedal, že rozhovory sú medzi politikmi. "V poslednej dobe som s nikým priamo nekomunikoval," doplnil s tým, že nie je rozumné odpovedať na špekulatívne otázky.

GP by sa mohli stať aj neprokurátori

Koaliční poslanci predložili do NR SR novelu, podľa ktorej by sa o funkciu generálneho prokurátora mohli uchádzať aj neprokurátori. Rozšíriť by sa mal okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Prejsť by mali verejným vypočutím na Ústavnoprávnom výbore NR SR. Voľba generálneho prokurátora v pléne parlamentu by mala byť verejná. 

Uchádzačom o funkciu generálneho prokurátora by tak mohol byť len občan Slovenskej republiky, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Vyžadovať sa bude od neho aspoň 15-ročná prax v právnickom povolaní. Podmienkou by mala byť aj bezúhonnosť a požiadavka na osobnú integritu.

Koaliční poslanci predložili do NR SR novelu, podľa ktorej by sa o funkciu generálneho prokurátora mohli uchádzať aj neprokurátori.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok