Armstrong príde pre doping o všetky tituly z TdF

SITA, TASR, TA3
24.8.2012 07:01

Antidopingová agentúra USA (USADA) zbaví Lancea Armstronga jeho siedmich titulov z cyklistických Tour de France. Oznámila to vo štvrtok hovorkyňa USADA Annie Skinnerová po tom, ako sa Armstrong rozhodol ďalej nebojovať proti obvineniam z dopingu.

Armstrong príde pre doping o všetky tituly z TdF
SITA

USADA tvrdí, že Armstrong užíval steroidy a krvné pomôcky pri všetkých svojich triumfoch na Tour v rokoch 1999 až 2005. Americký cyklista dostane taktiež doživotný zákaz pretekárskej činnosti. Podľa Armstronga však nemá USADA na tieto rozhodnutia právo.

"USADA nemôže prevziať kontrolu nad medzinárodným športom a odňať mi mojich sedem titulov. Viem, kto vyhral sedemkrát Tour, moji kolegovia z tímu to tiež vedia a každý proti komu som pretekal to vie tiež," uviedol Armstrong.

Armstrong obvinil USADA z "honu na čarodejnice" a radšej dá prednosť tráveniu času s rodinou, ako by mal bojovať proti "nezmyselným" dopingovým obvineniam. "Daň, ktorú si tento spor vybral na mojej rodine, na práci pre moju nadáciu a na mne samotnom ma prinútil ukončiť tento nezmysel," dodal.

Prezident antidopingovej agentúry však odmietol akékoľvek tvrdenia o nespravodlivom procese s dodatkom, že agentúra háji práva športovca. Travis Tygart tento týždeň uviedol, že ak bude mať niekdajší sedemnásobný víťaz Tour záujem, mohol by požiadať o verejné arbitrážne konanie. V ňom by boli predložené existujúce dôkazy, svedkovia by boli podrobení krížovému výsluchu a o verdikte by rozhodla rada nezávislých sudcov.

Podľa Tygarta ide v Armstrongovom prípade o srdcervúcu kauzu. "Je to srdcervúci príklad toho ako športová politika víťazí za každú cenu. Ak jej ponecháme voľný priechod, tromfne férovú, bezpečnú a čistú súťaživosť. Pre čistých športovcov je to však záruka, že nasledujúce generácie majú možnosť súťažiť bez zakázaných podporných prostriedkov," vyhlásil Tygart.

Podozrenia z užívania zakázaných podporných látok sprevádzajú 40-ročného Texasana počas celej kariéry. Napriek tomu, že Armstrong absolvoval v jej priebehu stovky testov, doping v jeho tele nikdy nenašli a samotný Armstrong ho vždy odmietal.

Podľa Armstrongovho bývalého dlhoročného trénera je jeho niekdajší zverenec obeťou "nespravodlivého" právneho procesu, kvôli ktorému prišiel o povesť a víťazstvá na najprestížnejších cyklistických pretekoch na svete.

"Lance sa nikdy v živote nevyhýbal spravodlivým súbojom, takže jeho rozhodnutie len podčiarkuje nečestnosť celého procesu," uviedol Johan Bruyneel. Bruyneel je podľa vlastných slov sklamaný rovnako ako Armstrong a na USADA má ťažké srdce. "Nikdy to nemalo zájsť tak ďaleko ako teraz," dodal Belgičan.

Prezident Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) John Fahey si myslí, že rozhodnutie Lancea Armstronga nebojovať proti dopingovým obvineniam zo strany USADA je nepriamym priznaním viny a z toho dôvodu by mu mali odobrať tituly z Tour de France.

"Mal príležitosť definitívne pochovať všetky obvinenia, ale rozhodol sa neurobiť tak. Jediným logickým vysvetlením týchto okolností je skutočnosť, že na tých obvineniach je niečo pravdivé," vyhlásil Fahey.
Medzinárodná cyklistická únia (UCI) si počká na dôvody USADA, pre ktoré chcú odobrať Armstrongovi sedem titulov na Tour de France.

Predstavitelia UCI požadujú od USADA, aby "predložili zúčastneným stranám (Lanceovi Armstrongovi, WADA a UCI) odôvodnené rozhodnutie vysvetľujúce prijaté kroky." Podľa UCI by tak vedenie USADA malo urobiť na základe kódexu WADA v prípadoch, kde "nebolo uskutočnené vypočúvanie". UCI donedávna zvádzala boj s USADA o tom, kto má právomoc nad týmto prípadom.


Armstrongov trest môže byť legálnym mínovým poľom

"USADA má teritoriálne obmedzenú pôsobnosť a úlohou antidopingovej agentúry je stanovovať, či športovec dopoval. Sankcionovanie je však v zásade agendou medzinárodných federácií. K eventuálnemu trestaniu by teda v tomto prípade museli pristúpiť Medzinárodná cyklistickú únia UCI alebo manažment Tour de France," upozornil riaditeľ Medzinárodného centra športových štúdií (CIES) vo švajčiarskom Neuchateli Denis Oswald, ktorý pôsobí aj na Športovom arbitrážnom súde (CAS) so sídlom v Lausanne.

USADA v piatkovej oficiálnej reakcii na štvrtkovú Armstrongovu rezignáciu pri obraňovaní svojej dopingovej čistoty odňala 7-násobnému víťazovi TdF všetky trofeje za uvedené obdobie a nadobro ho vylúčila z akýchkoľvek súťaží v odvetviach, ktoré akceptujú kódex Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Postupovala v duchu svojho pocitu, že ponechanie rozhodovania medzinárodným federáciám by bolo ako zverenie dozoru nad kurníkom líške.

UCI sa pod vplyvom kauzy Armstrong ohradila, že príslušné americké autority nemajú rešpekt k princípom takýchto procesov. Únia v piatok ešte pred zverejnením verdiktu USADA vyhlásila, že počká na stanovisko zo zámoria k Armstrongovmu postoju. Zdroj blízky UCI uviedol, že táto organizácia vníma samu seba ako obeť krížovej paľby medzi USADA a inkriminovaným cyklistom.

"Záujmom UCI je objasňovať podozrenia podobného typu, ale zároveň má záväzok zabezpečiť športovcom dodržiavanie pravidiel," upozornil Oswald.

Ďalším háklivým bodom Armstrongovho prípadu je dĺžka zákazu štartu. Podľa regúl WADA je totiž doživotný dištanc aplikovateľný iba pri recidíve, inak platí úzus o zákaze činnosti maximálne na 4 roky. Armstrong pritom nikdy nepriznal zneužitie zakázaných podporných prostriedkov, žiadna zo stoviek vzoriek počas jeho kariéry nepriniesla pozitívny výsledok a Američana v minulosti nepotrestali v akejkoľvek dopingovej záležitosti.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok