Kočner čelil Kočnerovi. Brat obžalovaného však nevypovedal

TA3 SITA TASR
18.5.2020 09:22

Na pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prišli traja obžalovaní aj brat Mariana Kočnera Ivan. Ten však odmietol vypovedať. Obhajca Mariana Kočnera kritizoval spôsob, akým orgány činné v trestnom konaní získali dáta z mobilov obžalovaného.

Kočner čelil Kočnerovi. Brat obžalovaného však nevypovedal
TASR

Dvoch novinárov treba dať "dolu"

Ivan Kočner sa odvolal na súrodenecký pomer s Marianom, ktorý mu umožňuje odmietnuť výpoveď. Na súde teda čítali výpoveď z prípravného konania. Marian mal pred rokmi na oslave ich rodičov povedať Ivanovi, že jedného novinára treba dať „dolu“, potom ešte jedného a potom dajú pokoj.

Marian mu mal tiež spomínať, že má k dispozícii nahrávku z kauzy Gorila. Ostatných obžalovaných vrátane Aleny Zsuzsovej mu nikdy nespomínal.

Na pojednávanie prišli aj obžalovaní Marian Kočner, Zsuzsová a Tomáš Szabó. Ivan Kočner pred vyšetrovateľom vypovedal, že mu Marian hovoril o možnosti zavraždiť novinára na oslave jeho narodenín. Podobný rozhovor mal s obžalovaným absolvovať aj svedok Peter Tóth na dovolenke v Chorvátsku.

Obhajobe sa nepáči, ako získali dáta z mobilov

Obhajca Mariana Kočnera Marek Para kritizoval spôsob, akým orgány činné v trestnom konaní získali dáta z mobilov obžalovaného. Ako uviedol na Špecializovanom trestnom súde, o zabezpečení dát z telefónov totiž rozhodla polícia bez súhlasu súdu.

„Policajný orgán za žiadnych okolností nespĺňa podmienky nezávislého správneho orgánu,“ povedal Para. Z tohto dôvodu by chcel ohľadom celej veci zaslať takzvané prejudiciálne otázky na Súdny dvor Európskej únie, aby sa ten k veci vyjadril. Za účelom zaslania otázok Para navrhol súdu prerušenie aktuálneho konania.

Prejudiciálna otázka je v právnom poriadku definovaná ako otázka, ktorá môže mať význam pre rozhodnutie súdu. Na jej rozhodnutie však nie je príslušný súd, pred ktorým sa uskutočňuje konkrétne konanie, ale iný orgán, prípadne iný súd. Prokurátor ani právni zástupcovia poškodených však na takýto krok nevidia dôvod.

Zastrelili ich vo vlastnom dome

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je okrem Szabóa, Kočnera a Zsuzsovej obžalovaný aj neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. 

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk.

Ivan Kočner odmietol vypovedať - odvolal sa na súrodenecký pomer s Marianom, ktorý mu umožňuje odmietnuť výpoveď.

Marian Kočner považuje svojho brata za nedôveryhodného svedka. Brata má za umelca, ktorý nehovorí fakty. Vo svojej reakcii na čítanie jeho výpovede upozornil, že sa s bratom nestýkajú a dodal, že na oslave rodičov ho iba pretrpel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok