Zatkli najhľadanejšieho Rwanďana, má ísť o sponzora genocídy

TA3 TASR
16.5.2020 15:02

Francúzska polícia zatkla v sobotu ráno pri Paríži najhľadanejšieho Rwanďana na svete - Feliciena Kabugu. Ide o muža podozrivého z toho, že financoval genocídu v Rwande, pri ktorej prišlo v roku 1994 o život 800.000 ľudí. Zadržanie Kabugu oznámilo v sobotu francúzske ministerstvo spravodlivosti.

Zatkli najhľadanejšieho Rwanďana, má ísť o sponzora genocídy
TASR/AP

Kabuga bol na úteku 25 rokov, pričom Spojené štáty za jeho dolapenie vypísali odmenu päť miliónov dolárov. Pod falošnou identitou žil tento 84-ročný Rwanďan v meste v Asnieres-sur-Seine v severozápadnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Francúzski žandári ho zatkli približne o 07.30 h ráno, spresnilo ministerstvo.

Kabuga je bohatý podnikateľ a príslušník kmeňa Hutuov. Podozrivý je z financovania rwandských milícií Hutuov, ktoré počas 100-dňového krviprelievania v roku 1994 zmasakrovali v Rwande približne 800.000 príslušníkov kmeňa Tutsiov i umiernených Hutuov. Francúzske ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že okrem Francúzska sa od roku 1994 Felicien Kabuga, "známy ako sponzor rwandskej genocídy, beztrestne zdržiaval v Nemecku, Belgicku, Konžskej demokratickej republike, Keni či Švajčiarsku". Očakáva sa, že Kabugu teraz predvedú pred súd v Paríži a následne odovzdajú Medzinárodnému súdnemu dvoru v Haagu.

Kabugu z genocídy a ďalších zločinov obžaloval ešte v roku 1997 Medzinárodný trestný tribunál pre zločiny páchané v Rwande. Tento tribunál svoju činnosť ukončil v roku 2015 a jeho agendu následne prevzal Mechanizmus OSN pre medzinárodné trestné tribunály v Haagu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok