Vírus v kanalizácii vyvolal znepokojenie, hľadali ho i naši vodári

TA3 SITA
15.5.2020 15:42

Všetky testy odpadových vôd sú podľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti negatívne. V tlačovej správe o tom informoval hovorca BVS Peter Podstupka.

Vírus v kanalizácii vyvolal znepokojenie, hľadali ho i naši vodári
SITA/Jozef Jakubčo (ilustračná foto)

Nulová prítomnosť koronavírusu

"Všetky testy na prítomnosť RNA vírusu SARS-CoV-2 v odpadovej vode na desiatich čistiarňach odpadových vôd v regióne BVS dopadli negatívne," uviedol hovorca. „Sme radi, že okrem preventívnej informácie pre potreby BVS môžeme aj verejnosť upokojiť zistením, že nulová prítomnosť koronavírusu vo vzorkách odpadových vôd v regióne BVS veľmi pravdepodobne potvrdzuje minimálne rozšírenie choroby medzi obyvateľstvom,“ doplnil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva BVS Peter Olajoš.

Experti BVS odobrali vzorky odpadovej vody z ČOV v Devínskej Novej Vsi, Holíči, Modre, Petržalke, Pezinku, Senci, Senici, Skalici, Šaštíne - Strážach a v Bratislave - Vrakuni, kde BVS pôsobí. Nechali otestovať aj tri vzorky odpadových kalov. "Všetky testy pre BVS robili externé laboratóriá Geneton a Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava," uviedol hovorca a dodal, že na projekte spolupracuje aj hlavné mesto Bratislava prostredníctvom svojich odborníkov. "Výsledky preukazujú, že riziko infikovania zamestnancov vírusom SARS-CoV-2 z aerosólov vznikajúcich pri čistení odpadových vôd je nepravdepodobné," uzavrel hovorca.

Nárast zvyškových fragmentov v Štokholme

Aj keď sa podľa BVS doteraz nepotvrdil prípad prenosu SARS-CoV-2 prostredníctvom odpadovej vody, v zahraničí sa uskutočňujú rôzne experimenty, ktoré pomocou zisťovania prítomnosti fragmentov RNA vírusu SARS-CoV-2 v týchto vodách sledujú nakazenie celej populácie.

"Švédsky Štokholm nedávno hlásil na jednom zo svojich predmestí prudký nárast zvyškových fragmentov tohto koronavírusu v odpadových vodách. Výskumníci z Austrálie našli koreláciu medzi výsledkami stanovenia fragmentov RNA vírusu SARS-CoV-2 v odpadových vodách a výsledkami plošného testovania obyvateľstva," uviedla BVS a dodala, že podľa vedcov by monitoring vírusu SARS-CoV-2 v odpadových vodách mohol pomôcť skôr zachytiť nástup druhej vlny nákazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok