Kožuch s Kvietikom budú vo väzbe, 200-tisícovú kauciu neprijali

TA3 TASR
14.5.2020 13:49

Bývalého riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraja Kožucha a finančníka Martina Kvietika budú definitívne stíhať väzobne. Rozhodol o tom Najvyšší súd, ktorý tak zamietol sťažnosti obvinených voči aprílovému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Kožuch s Kvietikom budú vo väzbe, 200-tisícovú kauciu neprijali
SITA/Jana Birošová (ilu)

Za mrežami sú od konca apríla

"Senát NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí sťažnosti obvinených Martina K. a Juraja K., trestne stíhaných pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku spolupáchateľstvom, zamietol ako nedôvodné. Písomný sľub Martina K. senát neprijal a neprijal ani peňažnú záruku vo výške 200.000 eur ponúknutú za tohto obvineného," konkretizovala ďalej Važanová.

Juraja Kožucha a Martina Kvietika zobral sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica do väzby 25. apríla. Obaja boli obvinení z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku spolupáchateľstvom. Dôvodom kolúznej väzby bola obava z možného ovplyvňovania svedkov. Rozhodnutie nebolo právoplatné, pretože obvinení podali proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodoval vo štvrtok NS.

Mali prijať úplatky takmer za milión

Dvojicu zadržali 22. apríla v rámci pokračujúcej policajnej akcie Dobytkár. Počas nej zadržala Národná kriminálna agentúra (v ostatných týždňoch viacero ľudí pre korupčné trestné činy a legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Celková výška prijatých úplatkov zo strany Kožucha a Kvietika predstavuje podľa polície sumu vo výške 924.000 eur.

Koncom minulého týždňa NAKA informovala, že v rámci akcie Dobytkár išlo o úplatky v hodnote približne desiatich miliónov eur. Doteraz bolo vo veci obvinených 19 fyzických a päť právnických osôb z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Väzobne je stíhaných šesť osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok