Matovič so Sulíkom sa mali dohodnúť, či bude štát preplácať nájmy

TA3 TASR SITA
13.5.2020 10:44

Koalícia sa dohodla na modeli preplácania nájmov pre podnikateľov, štát by mal uhradiť polovicu. Informujú o tom HN s odvolaním sa na svoje zdroje. O preplácanie nájmov sa sporili premiér Igor Matovič a vicepremiér Richard Sulík.

Matovič so Sulíkom sa mali dohodnúť, či bude štát preplácať nájmy
SITA/Branislav Bibel

Podnikatelia by mali zaplatiť len polovicu nájmu, zvyšok uhradí štát. Zatvorené prevádzky sa teda údajne dočkajú preplatenia nájmov. Nájomníci však budú mať nárok až na štvorročný splátkový kalendár.

Dohoda prichádza po spore medzi premiérom Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Ten vraj pôvodne presadzoval model 45:45:10, v ktorom by desatinou prispeli aj samotní prenajímatelia.
Napriek tomu, že s takýmto riešením súhlasili obe strany nájomných vzťahov, Matovič podľa HN chcel, aby celé bremeno padlo na plecia majiteľov budov. Pomôcť im k tomu malo odloženie splátok úverov. Tí sa však ohradzovali, že aj uzatvorené priestory ich stoja peniaze.

Prenajímatelia obchodných priestorov v nákupných centrách pred časom vyzvali vládu na dialóg a odbornú diskusiu o problémoch tohto sektora. Nepáči sa im zámer otvoriť tieto prevádzky až v poslednej fáze uvoľňovania opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19 a žiadajú aj pomoc štátu pri úhradách nájomného. Situácia je neúnosná, napätie rastie a "riešenie" nepomáhať s nájmami a ani neotvoriť skôr ako v poslednej fáze uvoľňovania opatrení, je vraj priamo likvidačné pre celý sektor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok