Rakúsko-nemecké hranice otvoria, zostanú len náhodné kontroly

TA3 TASR
13.5.2020 07:46

Hranice medzi Nemeckom a Rakúskom, uzatvorené pre pandémiu nového koronavírusu, sa opäť úplne otvoria 15. júna. Od tohto dňa na nich budú prebiehať len náhodné kontroly.

Postupne uvoľňujú režim

Podobne chce Rakúsko postupne uvoľniť aj režim na hraniciach so Švajčiarskom, Lichtenštajnskom a susednými krajinami bývalého východného bloku. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz poveril ministra vnútra Karla Nehammera, ministerku pre európske záležitosti Karoline Edtstadlerovú a ministra zahraničných vecí Alexandra Schallenberga, aby s týmito krajinami začali rokovať o postupnom otváraní hraníc, ak budú mať šírenie vírusu na svojom území pod kontrolou.

Kurz v utorok telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, Nehammer zasa rokoval so svojím nemeckým kolegom Horstom Seehoferom. Nemecká vláda chcela prediskutovať ďalšie kroky v tejto oblasti na svojom stredajšom zasadnutí. Už v stredu ráno sa pre pendlerov, ľudí žijúcich v pohraničí a poľnohospodárov otvorilo niekoľko malých prechodov na hraniciach medzi Bavorskom a Rakúskom.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok vyjadrila nádej na postupné otvorenie hraníc Nemecka so susednými krajinami, informoval na svojej webovej stránke denník Die Welt. Zmeny v súvislosti s hraničnými kontrolami musia byť podľa Merkelovej zavádzané v spolupráci so susednými krajinami, píše Die Welt s odvolaním sa na agentúru DPA.

Kontroly a zákazy vstupu

Merkelová to povedala na zasadaní parlamentnej frakcie nemeckých strán únie CDU/CSU, ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie. Podľa kancelárky existuje jasná perspektíva na obnovenie systému otvorených vnútorných hraníc v rámci schengenského priestoru v prípade, ak to dovolí situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

O možnom otváraní hraníc má v stredu rokovať nemecká vláda a nemecký minister vnútra Horst Seehofer sa má k tejto téme vyjadriť do piatku. Seehofer nariadil kontroly a zákazy vstupu na hraniciach s Francúzskom, Rakúskom, Švajčiarskom, Luxemburskom a Dánskom v polovici marca. Šlo o opatrenie zamerané na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Krajina neskôr hraničné kontroly predĺžila do 15. mája.

Za uplynulé týždne mohli do Nemecka cestovať len osoby, ktoré na to mali závažný dôvod - napríklad vodiči nákladných vozidiel, zdravotníci alebo dochádzajúci pracovníci z pohraničných oblastí. Nemecká polícia však v nedeľu na jeden deň uvoľnila prísny režim na hraniciach krajiny zavedený v dôsledku pandémie koronavírusu a povolila ľuďom návštevy pri príležitosti Dňa matiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok