Brazília hlási smutný rekord, vírus sa asi šíril už počas karnevalov

TA3 TASR
13.5.2020 06:31

Koronavírus sa šíril v Brazílii už začiatkom februára, teda o niekoľko týždňov skôr, ako úrady potvrdili prvý prípad nákazy. V tomto čase navyše v krajine vrcholila sezóna karnevalov, na ktorých sa zúčastňujú milióny návštevníkov z celého sveta. Z krajiny medzitým hlásia smutný rekord. Pribudlo tam ďalších takmer 900 obetí, čo je zatiaľ najvyšší denný prírastok.

Počet obetí ochorenia COVID-19 sa v Brazílii v utorok zvýšil o 881, čo je najvyšší denný nárast, odkedy v krajine zaznamenali prvé prípady koronavírusu SARS-CoV-2. Brazília je najviac postihnutou krajinou v oblasti Latinskej Ameriky. Nákaze tam podľahlo už 12.400 ľudí a 117.589 je nakazených.

Marcos Espinal, šéf úseku infekčných chorôb Panamerickej zdravotníckej organizácie, povedal, že nárast počtu v prípadov v Brazílii v období niekoľkých posledných dní je znepokojujúci. Experti podľa AFP tvrdia, že skutočný počet obetí je pravdepodobne ešte vyšší. Brazília podľa jedného z expertov testuje len ľudí, ktorí sú hospitalizovaní.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro čelí kritike za to, že nebezpečenstvo koronavírusu zľahčuje a namiesto zavádzania obmedzení v boji proti jeho šíreniu požaduje návrat krajiny do normálu. Brazília prvý prípad nákazy koronavírusom oznámila koncom februára a v polovici marca potvrdila prvé úmrtie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok