Žlté more skazy, tvrdí europoslanec o repke na slovenských poliach

TA3 SITA
12.5.2020 12:25

Repka olejná na slovenských poliach je žlté more skazy. Uviedol to europoslanec Martin Hojsík na svojom konte na sociálnej sieti.

Žlté more skazy, tvrdí europoslanec o repke na slovenských poliach
SITA/Martin Havran

"Na Slovensku trpí biodiverzita pestovaním obrovských monokultúr repky. Pestovateľská plocha olejnín na Slovensku sa za posledných 40 rokov zvýšila až o 1500 %. Tieto žlté moria sú intenzívne postrekované škodlivými pesticídmi. Je to doslova tragédia pre naše včely a iné opeľovače. Tým sa za ich neúnavnú prácu odvďačíme chemickým koktejlom," konštatoval Hojsík.

Podľa europoslanca Martina Hojsíka sa pritom len malá časť produkcie repky využije na výrobu repkového oleja a skončí v našej kuchyni. "Veľká väčšina sa spracováva do zastaraných biopalív druhej generácie. No a čo s pôdou? Repka z nej, takpovediac, vysáva vzácne živiny a do pôdy sa následne nevracia organická hmota, iba umelé hnojivá. Tá časom degraduje a mení sa na mŕtvu pôdu bez života," pokračoval Hojsík.

Europoslanec preto vyzýva spoločnosť k tomu, aby sa na Slovensku zmenilo poľnohospodárstvo a dosiahla sa väčšia biodiverzita na poliach. "Dajme miesto repky príležitosť malým a stredným farmárom, ktorí pre nás budú pestovať zdravé potraviny. Bude to dobré pre nás, včely aj našu pôdu," uzavrel svoj prejav na sociálnej sieti Martin Hojsík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok