Nové prípady pribudli v štyroch krajoch, máme aj ďalšiu obeť

TA3 TASR SITA ČTK
12.5.2020 09:33

Vo svete sa počet nakazených znižuje, no stále by sme mali byť opatrní. V súvislosti s uvoľňovaním opatrení na to upozornila aj WHO. Na Slovensku pribudlo za uplynulý deň osem prípadov nákazy, za nedeľu to bola nula. Vyliečilo sa už takmer tisíc ľudí. Ako sa bude situácia vyvíjať? Udalosti sme s vami opäť sledovali online.

Nové prípady pribudli v štyroch krajoch, máme aj ďalšiu obeť
SITA/AP (ilustračné foto)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:26 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila nádej na postupné otvorenie hraníc Nemecka so susednými krajinami, informoval na svojej webovej stránke denník Die Welt. Zmeny v súvislosti s hraničnými kontrolami musia byť podľa Merkelovej zavádzané v spolupráci so susednými krajinami.

23:25 Nákazu koronavírusom na gréckom ostrove Lesbos potvrdili u dvoch migrantov, ktorí prišli minulý týždeň z Turecka a boli umiestnení do karanténneho zariadenia, informovala agentúra AP s odvolaním sa na grécke úrady. Ide o prvé prípady nákazy v táboroch pre migrantov a utečencov na gréckych ostrovoch.

22:23 Na svete je potvrdených už vyše 4 milióny 300 tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom. Viac ako 290 tisíc ochoreniu COVID-19 podľahlo. Francúzsko najnovšie prekonalo Španielsko v počte obetí. Je tak štvrté na svete po Spojených štátoch, Veľkej Británii a Taliansku.

21:58 Koronakríza znamenala pre niektoré firmy aj nové príležitosti. Jedným z najvýraznejších príkladov tejto tézy sú výrobcovia alkoholu. Počas pandémie začali vyrábať tovar, ktorý na trhu chýbal - dezinfekčné prípravky na báze alkoholu. Ani to však neznamená, že ich kríza nepostihla. Aké sú jej dopady a aká je budúcnosť liehovarníctva sme sa pýtali riaditeľky Potravinovej komory Slovenska Jany Venhartovej a zástupcov dvoch najväčších slovenských liehovarov Roberta Spišáka a Rastislava Machunku.

21:23 Pozrite si aj Tému dňa, v ktorej sme diskutovali o podmienkach pre pendlerov, repatriantov a aj o povinnej štátnej karanténe. Aké zmeny sa v tejto oblasti môžu udiať? Témou relácie bola aj pomoc od štátu, možný nárast nezamestnanosti i otváranie škôl a škôlok.

21:07 Hasiči aj počas utorka pomáhali pri odbere vzoriek u repatriantov s podozrením na ochorenie COVID-19. Odbery vykonali v karanténnych zariadeniach v Poprade, Starej Ľubovni, Piešťanoch, Pezinku, Bratislave, Gabčíkove, Žiline, Oravskej Polhore, Oravskej Porube, Nižnej, Omšení, Nitre, Košiciach, na Donovaloch, Štrbskom Plese a vo Veľkom Mederi.

20:43 Britská polícia vyšetruje prípad, keď pracovníčka predávajúca cestovné lístky na železnici, ktorú opľul muž so slovami, že má koronavírus, zomrela na ochorenie COVID-19.

20:16 Skutočný počet obetí v Spojených štátoch je pravdepodobne vyšší, než uvádzajú oficiálne štatistiky. Uviedol to americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthony Fauci, ktorý vypovedal pred Senátom o otváraní ekonomiky v krajine.

20:05 Domácu karanténu by mohli spustiť už v nedeľu, uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus v našej relácii Téma dňa. Na jej kontrolu má slúžiť aj dobrovoľná aplikácia.

19:48 Ako zabezpečiť dostatok liekov v čase novej pandémie. To bolo hlavnou témou videokonferencie ministrov zdravotníctva členských krajín Európskej únie. Šéfovia rezortov sa zhodli, že Únia by mala pripraviť spoločnú stratégiu v otázke liečiv. Európske spoločenstvo musí znížiť závislosť od dovozu liekov z Ázie a byť v tejto oblasti sebestačné.

19:22 Zákaz vstupu cudzincov na územie Slovenska a systém povinnej štátnej karantény v súvislosti s ochorením COVID-19 boli témami stretnutia verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej s ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Šéf rezortu vnútra prisľúbil, že návrhmi ombudsmanky v prípade zákazu vstupu cudzincov sa bude ministerstvo zaoberať.

19:00 Najstaršia španielska občianka, 113-ročná María Branyasová, prekonala koronavírus. Nakazila sa v apríli v domove dôchodcov Santa María del Tura v katalánskom meste Olot, kde žije už 20 rokov. "Prežila a má sa dobre," uviedla hovorkyňa domova pre AFP. Priebeh choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, bol podľa nej u Branyasovej mierny.

18:50 V Spišskom Podhradí zrušili karanténu rómskej komunity, v ktorej bolo pôvodne 40 ľudí. Rozhodol o tom krízový štáb mesta na základe odporúčania regionálneho úradu verejného zdravotníctva a opakovaných negatívnych výsledkov testov na ochorenie COVID-19. Informoval o tom primátor mesta Spišské Podhradie Michal Kapusta.

18:43 Zachraňujú životy, predávajú v obchodoch, starajú sa o našu bezpečnosť. Povolanie ich postavilo zoči-voči koronavírusu a na strach im nezostal čas. Kto sú skutoční hrdinovia našich dní? Prinášame vám príbeh údržbára Obecného úradu v Žehre Ladislava Dunku.

18:22 Británia zaznamenala za posledných 24 hodín ďalších 627 úmrtí na nový koronavírus, informovala spravodajská stanica Sky News. Ide o prudký nárast oproti pondelku, keď úrady evidovali 210 úmrtí.

18:11 Dočasné kontroly na vnútroeurópskych schengenských hraniciach, zavedené v snahe zabrániť šíreniu pandémie nového koronavírusu, je potrebné rušiť koordinovaným spôsobom, len čo to podmienky umožnia. Zhodli sa na tom v utorok poslanci Európskeho parlamentu z výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci.

17:44 Blokovú pokutu tisíc eur si vyslúžil muž, ktorý niekoľkokrát ignoroval výzvu policajnej hliadky, aby si nasadil v aute ochranné rúško. Stalo sa tak pri bežnej kontrole v noci z pondelka na utorok na Vajnorskej ulici v Bratislave. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

17:14 Na vývoj liečby a diagnostiky infekcií spôsobených koronavírusom pôjde 117 miliónov eur. Ako ďalej informovala Európska komisia, v rámci zrýchlenej výzvy na predkladanie návrhov bolo vybraných osem výskumných projektov.

Výzvu ešte v marci zverejnila Iniciatíva za inovačnú medicínu. Aby pritom komisia mohla finančne podporiť väčší počet návrhov, zvýšila sumu, ktorú na tieto účely prisľúbila z pôvodne plánovaných 45 mil. eur na 72 mil. eur. Ďalších 45 mil. eur poskytnú farmaceutické spoločnosti, pridružení partneri iniciatívy a ďalšie organizácie zapojené do jednotlivých projektov.

16:59 Počet potvrdených prípadov infekcie v Iráne sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1481 na celkových 110.767. Informovala o tom agentúra IRNA s odvolaním sa na hovorcu iránskeho ministerstva zdravotníctva. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 48 ľudí.

16:57 Počas krízovej situácie by mohli na Slovensku vzniknúť epidemiologické ambulancie pre pacientov s ochorením COVID-19. Vyplýva to z vládnej novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Poslanci schválili, že novelu prerokujú v zrýchlenom režime.

16:50 "Cieľom dnešného stretnutia bolo dohodnúť presné podmienky, ako potom majú materské školy a školy fungovať. Nemali sme cieľ rozhodnúť o presnom termíne," povedal Matovič s tým, že cez víkend sa ukážu dopady spustenia druhej a tretej fázy. Ako doplnil, "počíta sa s tým, že nie všetci rodičia pošlú svoje deti do škôlky, a tým pádom nebudú všetky deti v škôlke". Zároveň počítajú aj s tým, že tam bude maximálny počet detí na jednu triedu alebo skupinu. Uviedol, že zatiaľ sa hovorí o 12 deťoch.

16:41 Zdôvodnenie potreby skráteného legislatívneho konania musí byť aj v čase pandémie jednoznačné a nemalo by vyvolávať žiadne otázniky o jeho účele. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti po stretnutí s podpredsedom vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefanom Holým.

16:38 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorí navštívili detské kardiocentrum v Bratislave, a to pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier a pôrodných asistentiek. Premiér informoval aj o možnom otvorení škôl i o ďalších opatreniach v súvislosti s pandémiou.

16:37 Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 375 na 16.023. Informovala o tom v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. Podľa neho ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 17 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 425. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 3370 ľudí.

16:33 Pri škôlkach, školách či letných školách nepôjde o povinnú, ale o dobrovoľnú výučbu - počíta sa vraj s tým, že nie všetci rodičia dieťa do školského zariadenia pošlú.

16:30 Konzílium odborníkov rokovalo niekoľko hodín o materských školách a prvom stupni ZŠ. Dočkáme sa ich otvorenia ešte pred letom? "Keď budeme vidieť, že sa podmienky nezhoršujú, na budúci pondelok môžeme oznámiť radostnú správu," oznámil premiér Igor Matovič.

16:15 Kým nový koronavírus naplno vyčíňal v Číne a v Európe hlásili jeho prvé obete, Afrika zostávala od nákazy ušetrená. Svetová zdravotnícka organizácia však varuje, že kontinent sa môže stať ďalším epicentrom pandémie. O tom, prečo je Afrika obzvlášť zraniteľná nám porozprával afrikanista z Ústavu orientalistiky Slovenskej akadémie vied Silvester Trnovec.

15:55 Polícia za obdobie výskytu pandémie eviduje nárast počtu vodičov, ktorí si sadajú za volant pod vplyvom alkoholu. Viac informácií nám poskytol Tomáš Vrábel z odboru dopravnej polície Prezídia policajného zboru.

15:50 Dánsko má nákazu už pod kontrolou, oznámila v utorok dánska premiérka Mette Frederiksenová. Zároveň načrtla plány svojej krajiny týkajúce sa intenzívnejšieho testovania a vyhľadávania prípadov. Premiérka však na tlačovej konferencii upozornila, že nebezpečenstvo ešte nepominulo. "Koronavírus sa nezmenil. Je rovnako nákazlivý a nebezpečný," povedala.

15:30 V Španielsku zaznamenali za posledných 24 hodín len 594 nových prípadov nákazy, čo predstavuje najnižší denný nárast v počte infekcií evidovaných za ostatné vyše dva mesiace.

15:26 Mesto Poprad postavilo dočasné karanténne centrum pre ľudí bez domova. Títo ľudia dostanú potrebnú starostlivosť, ak existujú podozrenia, že boli v kontakte s infikovaným človekom, alebo majú príznaky ochorenia COVID-19, prípadne im nariadili izoláciu.

15:14 Mesto Nitra si nebude účtovať nájomné za plochy pod letnými terasami v centre mesta. Radnica ich prenajímala zadarmo už vlani, prevádzkovateľ však na oplátku musel počas sezóny zorganizovať aspoň dve kultúrne podujatia.

15:10 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok potvrdil, že sa nakazil novým koronavírusom.

15:07 Kolektívnu imunitu v rámci operácie Karusel 2 by mali vo vybraných lokalitách Moldavy nad Bodvou testovať od stredy 13. mája do piatka. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Kovácsová s tým, že ide o tri z 11 lokalít východného Slovenska, ktoré vybral permanentný krízový štáb.

Týka sa to osady na ulici Budulovskej, domov z ulíc Debraďská, Vodná a Janka Kráľa a treťou lokalitou sú bytové domy na uliciach Československej armády a Bartalošova. Zámerom testovania nie je uzatváranie rómskych lokalít, ale naopak - prekonávanie strachu z hromadnej nákazy a uvoľňovanie opatrení.

15:03 Do závodov Správy štátnych hmotných rezerv SR dorazilo v pondelok v noci 11 kamiónov z Turecka s objednanými ochrannými zdravotníckymi pomôckami.

14:48 Do Sociálnej poisťovne prichádzajú každý deň stovky nových žiadostí o ošetrovné alebo PN. Ako v uplynulých týždňoch funguje táto inštitúcia sme sa opýtali Petra Višvádera.

14:37 Počet prípadov nákazy v Belgicku v posledných dňoch mierne rastie a hoci sa počet pacientov s ochorením COVID-19 v nemocniciach stabilizoval, stále ide o pomerne vysoké číslo. V priebehu pondelka bolo hlásených 330 potvrdených prípadov nákazy. Celkový počet prípadov od vypuknutia krízy je 53.779, z toho bolo od 15. marca za vyliečených uznaných 13.732 pacientov.

14:24 Otváranie fitnescentier je naplánované až vo štvrtej fáze uvoľňovania ekonomiky. Tieto prevádzky preto musia byť aj naďalej zatvorené. V Bratislave ale našli spôsob, ako mať posilňovňu otvorenú. Viac nám povedali spolumajitelia fitness centra Šimon Synek a Peter Sakala.

14:20 Počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 prekročil v Rusku 230.000, čím sa krajina zaradila v počte infikovaných na druhé miesto za USA. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na ruské úrady. V Rusku za posledných 24 hodín pribudlo 10.899 nových prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet vyšplhal na 232.243.

Rusko doposiaľ hlásilo len 2116 úmrtí súvisiacich s koronavírusom. To je výrazne menej než v USA, Španielsku, Taliansku a ďalších krajinách s porovnateľným rozšírením nákazy.

14:03 Garancie štátu na poskytovanie preklenovacích úverov firmám postihnutým pandémiou prichádzajú pomaly a ich objem sa neblíži k sľubom vlády. Uviedlo to Združenie podnikateľov Slovenska, ktoré tak reagovalo na podpis zmluvy o poskytovaní takýchto úverov medzi Slovak Investment Holding a ďalšími tromi bankami.

13:44 Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová víta zmeny opatrení, ktoré umožnia, aby mali ženy pri pôrode sprevádzajúcu osobu. "Na túto problematiku som ministra zdravotníctva upozorňovala ešte začiatkom apríla," píše na sociálnej sieti.

13:28 Príslušníci Ozbrojených síl SR by spolu s leteckou a pozemnou technikou mali byť k dispozícii Policajnému zboru SR v boji proti nelegálnym aktivitám na hraniciach a pohraničných oblastiach. Podľa dokumentu, ktorý bol predložený na schválenie vládou, by vojaci v počte do 200 mali byť policajtom k dispozícii „na základe vyhodnotenia analýzy rizík a aktuálnych možností ozbrojených síl SR v období do 31. decembra 2021“.

13:25 Agentúra Fitch zhoršila Slovensku rating. Hlavným dôvodom je koronakríza, ktorá prinesie recesiu, akú sme ešte nezažili.

13:15 Európska komisia oznámila, že v rámci zrýchlenej výzvy na predkladanie návrhov bolo vybraných osem rozsiahlych výskumných projektov zameraných na vývoj liečby a diagnostiky infekcií spôsobovaných novým typom koronavírusu. Aby eurokomisia mohla finančne podporiť väčší počet kvalitných návrhov, zvýšila sumu, ktorú na tieto účely prisľúbila, z pôvodne plánovaných 45 miliónov na 72 miliónov eur.

13:12 Mesto Žilina pripravuje úpravu nájomného za pozemky pod letné terasy, ktoré chce po zvyšok sezóny v tomto roku stanoviť na symbolické jedno euro. Žilinský primátor Peter Fiabáne vysvetlil, že podľa platnej legislatívy mesta nie je možné odpustiť nájomné ani upustiť od jeho vymáhania.

13:05 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 13. hodine.

13:02 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom už presiahol štyri milióny 200 tisíc. Najhoršie sú na tom Spojené štáty, kde zomrelo vyše 80 tisíc pacientov s ochorením COVID-19. Pandémia sa naplno rozvinula v Rusku, kde denne pribúdajú nakazení vo vysokých počtoch.

12:50 Spoločnosť České aerolinie, a. s., člen skupiny Smartwings Group, po dvoch mesiacoch od dočasného pozastavenia prevádzky plánuje obnoviť lety medzi Prahou a vybranými mestami na budúci týždeň. Prvé lietadlá vypraví v pondelok 18. mája do Amsterdamu, Frankfurtu, Paríža a Štokholmu. Ako informuje spoločnosť, lety do Kyjeva a Odesy chce obnoviť 24. a 25. mája, ak dovtedy ukončia karanténne opatrenia na Ukrajine podľa aktuálneho plánu. Lety do Bukurešti majú opäť fungovať od 25. mája.

12:18 Trnavský samosprávny kraj dal testovať na ochorenie COVID-19 všetkých 1048 zamestnancov a 1484 klientov zariadení sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Výsledky boli negatívne. Klientov testovali prostredníctvom rýchlotestov, ktoré kraju poskytla Správa štátnych hmotných rezerv SR.

"Pri výsledkoch, kde testy boli pozitívne na výskyt protilátok, bol následne vykonaný tzv. PCR test. Všetky výsledky kontrolných testovaní boli negatívne," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

12:08 Sociálna poisťovňa bude v najbližších dňoch posielať esemesky a e-mailové správy tým žiadateľom o dávku pandemické ošetrovné, ktorí jej k žiadosti o dávku za marec neposlali čestné vyhlásenie. "Bez neho Sociálna poisťovňa nemôže pandemickú dávku vyplatiť, pretože čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné je jedna zo zákonných podmienok na jej priznanie," uviedol v tlačovej správe hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

11:57 Taliansko je také zaťažené dlhmi, že jeho jedinou šancou je získať pomoc od Európskej únie. Uviedol to rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Taliansko sa spolu s Francúzskom a Španielskom snažilo presadiť spoločné európske dlhopisy, ale narazilo na odpor Nemecka, Holandska a Rakúska. "Bez pomoci EÚ a krajín, ako je Rakúsko, túto situáciu nedokážu zvládnuť," uviedol 33-ročný rakúsky kancelár v rozhovore pre agentúru Bloomberg. "Ale nemyslím si, že myšlienka spoločného dlhu je tou správnou odpoveďou," doplnil.

11:44 Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair obnoví od júla 40 % plánovaných letov. S cieľom zaistiť bezpečnosť pasažierov vzhľadom na pandémiu budú musieť cestujúci dodržiavať bezpečnostné nariadenia. Ryanair informoval, že od 1. júla začne prevádzkovať denne 1000 letov. Na porovnanie, v súčasnosti prevádzkuje 30 letov denne. Ako dodala, umožní jej to pokryť približne 90 % siete, avšak s menšou frekvenciou.

11:36 Španielsko bude požadovať od všetkých zahraničných návštevníkov, ktorí prekročia hranice Španielska po 15. máji, aby po príchode do krajiny podstúpili 14-dňovú karanténu.

11:30 Úrady v Južnej Kórei majú vážne obavy z toho, že krajinu by mohla zasiahnuť druhá vlna pandémie. Počet pozitívnych prípadov nákazy, ktoré sa zrejme viažu na nočné kluby v Soule, už prekročil stovku a stále rastie. Úrady sa pokúšajú nové ohnisko nákazy lokalizovať.

11:24 Zbor väzenskej a justičnej stráže prichádza s novými opatreniami na zmiernenie dosahu ochranných nariadení, v rámci ktorých boli zrušené návštevy väzneňov a nahrádza ich videonávštevami. "Projekt videonávštev kompenzuje dočasné zrušenie nárokových návštev s cieľom zmiernenia dosahov obmedzení sociálnych kontaktov," informuje ZVJS.

11:10 V pondelok zasadal Ústredný krízový štáb. Po jeho skončení síce nebola tlačová konferencia, ale naša redaktorka Lenka Ježová zistila, o čom rokoval. Bude sa napríklad rozširovať výnimka pre ľudí, ktorí sprevádzajú študentov do zahraničia. Diskutovali aj na tému o otvorení škôl a škôlok.

10:51 Namiesto rozvojových projektov šetrenie. Ekonomické dôsledky pandémie ovplyvnili aj fungovanie vysokých škôl. Okrem dotácií od štátu si totiž svoju činnosť financujú aj z iných zdrojov. O tie ale teraz prišli, lebo internáty, či jedálne sú prázdne a tržby za prenajímanie priestorov mizivé.

10:44 Počas koronakrízy začali obchodníci predávať na internete rôzne rýchlotesty. Ich presnosť na zistenie ochorenia Covid-19 však odborníci spochybňujú. Štátny ústav pre kontrolu liečiv poukazuje na to, že mnohé testy nemajú certifikát a preto by ich nemali predávať.

10:40 Odsúdenci v losangeleskej okresnej mužskej väznici sa pokúšali úmyselne nakaziť koronavírusom, aby sa dostali na slobodu. Ukazujú to videozáznamy a dôkazy zozbierané v objekte nápravnovýchovného zariadenia. Video zachytáva väzňov, ako pijú z nádoby kontaminovanej vírusom. Predtým sa z nej údajne napil iný väzeň, ktorý bol infikovaný. Plán odsúdencov odhalil ich spoluväzeň, ktorý našiel skrýšu s predmetmi, o ktorých si väzni mysleli, že sú kontaminované.

10:35 Návštevy v nemocniciach v súvislosti s epidemiologickou situáciou už nie sú prísne zakázané. Koho sa týkajú výnimky? O aktuálnych pravidlách v nemocniciach informovalo na Facebooku ministerstvo zdravotníctva.

10:17 Nemecko potvrdilo 933 nových prípadov nákazy koronavírusom za 24 hodín. V predchádzajúci deň pritom hlásili len 357 prípadov. Vyplýva to z údajov Inštitútu Roberta Kocha, podľa ktorého tak celkový doterajší počet potvrdených prípadov v krajine dosiahol 170 508. Reprodukčné číslo vírusu v Nemecku je už tri dni po sebe vyššie ako 1. Jednotka znamená, že jeden nakazený človek v priemere nakazí jedného ďalšieho.

10:02 Päť pacientov infikovaných novým koronavírusom SARS-CoV-2 zahynulo pri požiari na jednotke intenzívnej starostlivosti v petrohradskej Mestskej nemocnici sv. Juraja.

9:55 Máme 21 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Z toho piati sú na JIS a na pľúcnej ventilácii jeden.

9:45 Na ochorenie COVID-19 v Maďarsku zomreli za posledných 24 hodín ďalší štyria pacienti, počet obetí tak stúpol na 425. Počet potvrdených prípadov nákazy do utorka vzrástol na 3 313, avšak počet aktívnych nakazených klesol na 1 881. Odborári tvrdia, že vplyvom pandémie prišlo o prácu vyše 330.000 ľudí.

9:39 Z ôsmich nakazených pribudli traja ľudia v Trenčianskom kraji, dvaja v Nitrianskom a Trnavskom a jeden v Prešovskom kraji.

utorok_ac1100ae-5287-6505.png

9:36 Za uplynulý deň máme ďalších 24 vyliečených pacientov, spolu už 983.

9:31 Na Slovensku pribudlo osem nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo tak evidujeme 1 465 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 063 testov. Doteraz laboratóriá urobili spolu 122 708 testov. Koronavírusu podľahla jedna ďalšia osoba, celkový počet obetí stúpol na 27. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:21 Nemocnica Mount Sinai v New Yorku spolupracuje so spoločnosťou Google na diaľkovom monitorovaní pacientov s  koronavírusom. Do izieb nainštalovala kamery jeho značky Nest, prostredníctvom ktorých môžu zdravotníci sledovať symptómy a vitálne funkcie pacientov. Zariadenia zároveň umožňujú obojsmernú komunikáciu. Využitie kamier pomáha zdravotníkom obmedziť osobnú interakciu s pacientmi len na nevyhnutný kontakt, čo skracuje ich čas pri vystavení ochoreniu COVID-19.

9:15 Ako zabezpečiť dostatok liekov v čase novej pandémie či vývoj vakcíny proti koronavírusu. Aj o týchto témach budú diskutovať ministri zdravotníctva na neformálnom rokovaní. Tentokrát prostredníctvom videokonferencie.

9:05 Úrady v čínskom meste Wu-chan plánujú počas 10 dní vykonať plošné testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19. Opatrenie prichádza po tom, ako v tomto 11-miliónovom meste zaznamenali v nedeľu - po vyše mesiaci bez nových prípadov - šesť infikovaných osôb.

8:55 Projekt "teleškoly", ktorý chcelo ministerstvo školstva spustiť počas obdobia, keď sa žiaci vzdelávajú dištančnou formou, sa zatiaľ nepodarilo zrealizovať. Ako uviedol minister Branislav Gröhling, projekt stále žije, aj keď problémom sú najmä financie.

"Pri 'teleškole' naša kreativita narazila na realitu a finančné možnosti. Projekt však stále žije," uviedol minister s tým, že sa ešte uvidí, ako sa ho podarí zrealizovať. Poznamenal, že by chcel, aby projekt fungoval čo najskôr. "Problém je však z veľkej časti pre financie, ktoré teraz, bohužiaľ, nemáme," priblížil. Projekt mal simulovať reálne vyučovanie v školách pre vybrané ročníky základných škôl. Pri tvorení jeho obsahu sa mali striedať desiatky učiteľov.

8:52 Zdrojom viac než 100 z nových prípadov nákazy koronavírusom v juhokórejskej metropole Soul, ktoré boli zaznamenané v posledných týždňoch, boli nočné kluby a bary v zábavnej štvrti Itchewon. V utorok to na tlačovej konferencii vyhlásil starosta Soulu Pak Won-sun.

8:00 Počet prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom presiahol v Indii 70.000.

7:50 Po pondelkovom poklese sa ceny ropy opäť mierne zotavili. Trhy, ktoré sa obávajú pomalého oživovania ekonomiky a dlhodobo nízkeho dopytu po rope, podporilo rozhodnutie Saudskej Arábie znížiť ťažbu výraznejšie, než sa pôvodne čakalo.

7:35 Kluby najvyššej anglickej futbalovej súťaže môžu prísť o 340 miliónov libier z vysielacích práv aj v prípade, ak sa táto sezóna dohrá. Podľa BBC na to upozornili účastníkov Premier League počas pondelkového stretnutia, na ktorom rokovali o ďalšom postupe počas koronavírusovej krízy. Kompenzácie domácim a zahraničným vysielateľom by mohli byť ešte výraznejšie ak by došlo k skráteniu ročníka.

7:30 Schôdza národnej rady sa má začať o 13.00 h.

7:20 Počet zdravotníckych pracovníkov, ktorí v Mexiku podľahli nákaze COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom, stúpol na 111, pričom infikovaných je 8500-15.000 zdravotníkov.

6:58 Španielsky futbalista Gerard Piqué si nemyslí, že sa tento rok uskutoční finálový turnaj tenisového Davisovho pohára, ktorý financuje jeho spoločnosť. Dôvodom je, ako inak, pandémia koronavírusu.

6:25 Počet prípadov nákazy prekročil v pondelok v Čile hranicu 30.000. Čile sa tak po Brazílii, Peru a Mexiku stalo v poradí štvrtou latinskoamerickou krajinou s najvyšším počtom prípadov ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2.

6:12 V Spojených štátoch zaznamenali v pondelok za posledných 24 hodín 830 úmrtí pacientov, ktorí mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil na 80.352. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Podľa priebežne aktualizovaných údajov univerzity sídliacej v Baltimore evidujú v Spojených štátoch od začiatku pandémie 1.346.723 potvrdených prípadov nákazy.

6:10 V Bratislave pristálo ďalšie lietadlo zo Spojeného kráľovstva. Na palube bolo 120 repatriantov. Náklady na cestu si hradil každý sám. Povinnú karanténu absolvujú v hoteli.

6:00 Udalosti okolo pandémie sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok