Verí, že slovo platí. Sulík je zásadne proti zatvoreným obchodom

TA3 SITA TASR
11.5.2020 16:05

Obchody by po skončení pandémie nového koronavírusu mali v nedeľu zostať otvorené. Uviedol to na brífingu podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý je "zásadne proti" tomu, aby obchody zostali zatvorené aj po koronakríze.

Verí, že slovo platí. Sulík je zásadne proti zatvoreným obchodom
TASR (ilustračná fotografia)

"Pán premiér ma ubezpečil, že budú zatvorené iba počas mimoriadneho stavu a keď ten skončí, padne aj tento nedeľný zákaz. Ja verím, že slovo premiéra Slovenskej republiky platí," uviedol minister počas rokovania vlády. Zatvorenie obchodov podľa neho obmedzuje slobodu ľudí, ktorí chcú, najmä pre príplatky, v nedeľu pracovať, ale aj tých, ktorí si chcú v tento deň niečo kúpiť.

Šéf rezortu hospodárstva zároveň priznal, že sa koalícia stále nedohodla na riešení problematiky nájmov. Dôvodom má byť odmietavý postoj predsedu vlády. "Igor Matovič blokuje prijatie takéhoto návrhu, uvidíme, ako sa to ďalej vyvinie," skonštatoval. Podľa neho pripravili s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou legislatívne znenie návrhu, bude o ňom však zrejme ešte rokovať koaličná rada alebo vláda.

Jeho podstatou je, že sa prenajímatelia zrieknu veľkej časti nájmov, na úrovni 40 až 45 %, ďalšou časťou prispeje štát a samotným majiteľom zatvorených prevádzok by ostalo platiť okolo 10 %. "Považujem to za korektné a správne," povedal minister. Celkovo by takto Slovensko nalialo do ekonomiky ďalších 100 až 200 mil. eur. Slovenským návrhom sa podľa Sulíka inšpirovala aj susedná Česká republika a plánuje ho prijať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok