Osudná chyba počas vojenského cvičenia si vyžiadala 19 obetí

TA3 TASR
11.5.2020 10:39

Nedeľňajší incident, pri ktorom iránska raketa zasiahla počas manévrov vo vodách Ománskeho zálivu vlastné podporné plavidlo, si vyžiadal 19 obetí a 15 zranených. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie iránskeho ministerstva obrany o tom informovala agentúra AP.

Osudná chyba počas vojenského cvičenia si vyžiadala 19 obetí
SITA/AP

K udalosti došlo neďaleko iránskeho prístavného mesta Džásk, kde raketa nedopatrením zasiahla podpornú loď Konárak triedy Hendídžán. Pôvodné správy iránskych médií hovorili o jednom mŕtvom. Príčinou nešťastia bola podľa iránskej televízie skutočnosť, že zasiahnuté plavidlo, ktorého úlohou bolo presúvať cvičný terč, sa v čase streľby dostatočne nevzdialilo od cieľa.

Loď bola podľa správ iránskych médií v roku 2018 prerobená tak, aby mohla odpaľovať protilodné strely. Plavidlo holandskej výroby bolo dlhé 47 metrov a na palube malo väčšinou posádku zloženú z 20 námorníkov. V službe bolo od roku 1988.

Iránske médiá len zriedka informujú o nešťastiach pri bojových cvičeniach, čo zdôrazňuje závažnosť nedeľňajšieho incidentu. Ten sa stal v čase zvýšeného napätia vo vzťahoch medzi Iránom a Spojenými štátmi v blízkosti strategicky dôležitého Hormuzského prielivu, cez ktorý putuje až 20 percent svetových dodávok ropy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok