Ovplyvnil generácie hudobníkov. Zomrel rockový priekopník Little Richard

TA3 TASR
9.5.2020 16:37

Vo veku 87 rokov zomrel americký rockandrollový spevák, skladateľ a klavirista Richard Wayne Penniman, známy pod umeleckým menom Little Richard. Príčina smrti priekopníka rock and rollu nie je známa, citoval časopis Rolling Stone Pennimanovho syna.

Ovplyvnil generácie hudobníkov. Zomrel rockový priekopník Little Richard
SITA/AP

Little Richard sa narodil 5. decembra 1932 v americkom štáte Georgia. Bol jedným z dvanástich detí Charlesa Pennimana, ktorý pôsobil ako kazateľ v štáte Georgia. So spevom začínal v kostole s rodinnou skupinou Penniman Singers. Mal pätnásť, keď odišiel z domu, predával na trhoviskách, vystupoval s putovnou estrádou. Prvé nahrávky realizoval na začiatku päťdesiatych rokov. V septembri 1955 mal prvý veľký hit, skladbu Tutti Frutti. Tú potom prevzalo viacero interpretov, medzi nimi Elvis Presley.

V apríli 1956 mal hit Long Tall Sally, v marci 1957 ďalší Lucille. V marci 1957 vydal prvú LP platňu Here's Little Richard. Rokenrolly Little Richarda ovplyvnili viacero skupín, medzi nimi aj slávnych Beatles. Po vzore otca a deda sa aj Little Richard stal kazateľom. V roku 1993 dostal Cenu Grammy za celoživotné dielo.

Na svojom konte má viac ako päť desiatok albumov a kompilácií, najnovšou je California (I'm Comin') z roku 2016. V rhythm & bluesovej hitparáde mal osemnásť skladieb, deväť z nich sa umiestnilo aj v popovej hitparáde. V roku 1986 ho uviedli do Rock and rollovej siene slávy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok