Dozrel čas, uvoľnite režim na hranici, vyzvali Slováci v Česku

TA3 SITA
5.5.2020 11:54

Dozrel čas na premyslené a opatrné, ale výrazné postupné uvoľňovanie režimu na vzájomných hraniciach. Tvrdia to zástupcovia Slovákov žijúcich v Českej republike. Slovensko a Česká republika sú podľa nich mimoriadne previazané.

Dozrel čas, uvoľnite režim na hranici, vyzvali Slováci v Česku
SITA/Polícia Slovenskej republiky

Ekonomické, akademické a vedeckú dôvody

Zástupcovia Slovákov žijúcich v Českej republike dodávajú, že im nejde len o umožnenie dovoleniek v druhej z krajín či o pendlerov, ale aj o ekonomickú, akademickú a vedeckú spoluprácu, o dochádzanie do nemocnice.

„V Česku žije veľká slovenská menšina, na Slovensku česká, existujú desaťtisíce dvojakých občanov, ďalšie desaťtisíce občanov jednej krajiny žijú a pracujú alebo študujú v druhej, realitou je obrovské množstvo zmiešaných manželstiev a párov,“ uvádzajú predstavitelia Slovákov v zahraničí.

V prípade cestovania medzi Českom a Slovenskom tak podľa nich nejde len o umožnenie dovoleniek v druhej z krajín, čo by mohlo pomôcť naštartovaniu ekonomiky, či o pendlerov, dochádzajúcich za prácou. „Ide o naozaj mnohostranné pradivo vzťahov, rodinných, hlboko osobných, o ekonomickú, akademickú i vedeckú spoluprácu, o dochádzanie do nemocnice, napokon aj o hranice vedúce stredom dedín," dodávajú.

Spoločný zdravotný priestor

Podľa signatárov vyhlásenia vyjadrenia epidemiológov naznačujú, že väčšina odborníkov je za naštartovanie otvárania hraníc v tom zmysle, aby ich priechod bol pre jednotlivého občana dosiahnuteľný, napríklad s negatívnym testom na ochorenie Covid-19. „Absolútna väčšina z nich uvádza ako prioritu otvorenie hraníc Slovenska s Českom. Nasleduje Rakúsko a s určitým odstupom ďalšie okolité či blízke krajiny," uvádza sa vo vyhlásení.

Signatári doplnili, že za optimálny krok v strednodobom horizonte považujú rokovania o spoločnom zdravotnom priestore, čím by kontroly medzi SR a ČR neboli potrebné, rovnako ako sa dnes nerobia pri prechode cez hranice okresov a krajov. „Stav v oboch krajinách je na to dostatočne dobrý, jeho perspektíva pozitívna," dodali.

Povinné testy a karanténa

Pod spoločné vyhlásenie k režimu na česko-slovenskej hranici sa podpísali predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí, riaditeľ Slovenského domu v Prahe a člen Rady vlády ČR pre národnostné menšiny Vladimír Skalský, predsedníčka Slovensko-českého klubu a šéfredaktorka časopisu Slovenské dotyky Naďa Vokušová, predseda Obce Slovákov v ČR Andrej Dan Bárdoš a predseda Združenia Slovákov v Prahe a šéfredaktor časopisu Korene Jaromír Slušný.

Vstup na územie SR je momentálne možný len pre občanov Slovenska alebo osoby, ktoré majú v tomto štáte trvalý pobyt. Existujú však aj výnimky, a to napríklad pre osoby zamestnané v medzinárodnej doprave a zásobovaní. Občania, ktorí sa vrátia na Slovensko zo zahraničia, musia absolvovať povinnú karanténu v štátom určených zariadeniach, kým nebudú negatívne otestovaní na ochorenie Covid-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok