Exministrov Miklósa a Izáka obvinili, že nezastavili lykožrúta

SITA, denník Sme, TA3
22.8.2012 07:46

Bývalí ministri životného prostredia László Miklós z SMK a Jaroslav Izák z SNS sú od minulého týždňa obvinení zo zločinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Denník Sme zistil, že ich obvinila popradská polícia na pokyn prokuratúry.

Exministrov Miklósa a Izáka obvinili, že nezastavili lykožrúta
SITA

Po veternej kalamite v roku 2004 požieral popadané stromy v najvyššej chránenej oblasti lykožrút. Ministri ťažbu odmietli a zvolili ekologický prístup samoobnovy lesa. „Vyjadríme sa vo štvrtok,“ povedala pre Sme hovorkyňa Generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová.

Obaja ministri proti obvineniu podali sťažnosť. S Izákom sa Sme nepodarilo spojiť, Miklós obvinenie považuje za absurdné. V piatok odoslal sťažnosť, o ktorej podľa denníka rozhodne Generálna prokuratúra. Celé vyšetrovanie sa začalo práve na jej podnet.

Pokyn na obvinenie vydala Okresná prokuratúra v Poprade. Polícia v takom prípade podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara nemá inú možnosť, ako pokyn akceptovať. K obvineniu sa nechcel vyjadriť.

„Na základe výsledkov skúmania vyplynulo, že aktívny prístup k ochrane lesa, teda vyťaženie poškodených porastov a zabránenie premnoženiu podkôrnika je vhodnejší ako pasívny prístup, ponechanie poškodeného lesa v dreve,“ píše podľa Sme prokuratúra v obvinení. Odvoláva sa na znalecké posudky z Národného lesníckeho centra a na názory ľudí, ktorí ťažbu dreva podporovali.

Miklós hovorí opak. Práve ponechanie dreva na mieste umožní, že tam vznikne kvalitnejší a pestrejší les, ako keby sa robila umelá výsadba. Denník pripomenul, že proti ťažbe dreva z najprísnejšie chránených oblastí je aj súčasné vedenie ministerstva životného prostredia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok