Csatáry je voľný, súd mu nepredĺžil domácu väzbu

TASR, TA3
21.8.2012 20:02

Domácu väzbu Lászlóa Csatáryho, ktorý je podozrivý z vojnových zločinov, podľa dnešnej informácie maďarskej tlačovej agentúry MTI súd nepredĺžil, pričom stanovených 30 dní väzby vypršalo koncom minulého týždňa. Túto informáciu však doposiaľ oficiálne nepotvrdili.

Budínsky ústredný súd ešte nereagoval a Csatáryho obhajca sa k prípadu odmietol vyjadriť. Hlavná prokuratúra hlavného mesta pre MTI uviedla, že na predĺženie lehoty väzby je kompetentný súd, ktorý má tiež právo poskytovať informácie k prípadu.

Maďarská prokuratúra 22. septembra 2011 nariadila na základe žaloby jeruzalemskej kancelárie Centra Simona Wiesenthala (SWC) vyšetrovanie v kauze vojnového zločinu v Košiciach z roku 1944.

Maďarská polícia 97-ročného muža zadržala 18. júla, Budínsky ústredný súd v ten istý deň nariadil domácu väzbu podozrivého.

Csatáry podľa SWC zohral kľúčovú úlohu pri deportácii 300 židov z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili a čelí aj obvineniu z pomoci pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944. Csatáry bol v tom čase ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok