Putinova mozaika mala zdobiť chrám, ruský prezident bol proti

TA3 TASR
1.5.2020 21:41

Ruská pravoslávna cirkev ustúpila od zámeru inštalovať mozaiku zobrazujúcu prezidenta Vladimira Putina v novom vojenskom chráme na predmestí Moskvy. Monumentálna katedrála ozbrojených síl, postavená v meste Kubinka neďaleko ruskej metropoly, má byť dokončená na budúci týždeň, pri príležitosti 75. výročia víťazstva nad nacizmom. Má ísť o tretí najväčší pravoslávny chrám v Rusku.

Putinova mozaika mala zdobiť chrám, ruský prezident bol proti
SITA/AP

V interiéri katedrály sa mala pôvodne - okrem Krista, Panny Márie a svätých - nachádzať aj farebná mozaika s podobizňami popredných predstaviteľov krajiny vrátane prezidenta Putina, ministra obrany Sergeja Šojgua či šéfa diplomacie Sergeja Lavrova.

Mozaika mala pripomínať ruskú anexiu Krymského polostrova z roku 2014. Dielo bolo už vyrobené, avšak k jeho inštalácii v priestoroch chrámu vôbec nedošlo, keďže s ňou napokon nesúhlasil ani samotný Putin. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova prezident považuje za predčasné, aby bol zobrazovaný na dielach sakrálneho charakteru.

Ruská pravoslávna cirkev, ktorá je so súčasným ruským režimom úzko prepojená, sa rozhodla Putinovu vôľu rešpektovať. "V súlade s návrhom hlavy štátu sa umelecká rada rozhodla mozaiku nenainštalovať," uviedol predstaviteľ pravoslávnej cirkvi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok