Vírus tak skoro neodíde. Európa je stále v jeho zovretí, varuje WHO

TA3 SITA
30.4.2020 17:51

Hoci polovica európskych krajín už uvoľňuje zavedené obmedzenia, kontinent stále ostáva "v zovretí" pandémie koronavírusu, varoval šéf európskej sekcie Svetovej zdravotníckej organizácie Hans Kluge. Zároveň pripomenul, že počet prípadov nákazy v regióne sa podarilo znížiť práve vďaka pravidlám obmedzenia sociálnych kontaktov.

Vírus tak skoro neodíde. Európa je stále v jeho zovretí, varuje WHO
SITA/AP (ilu)

"Musíme tento pozitívny vývoj veľmi pozorne sledovať," zdôraznil. Poukázal tiež na to, že Taliansko, Británia, Francúzsko, Nemecko a Španielsko majú stále vysoké počty infikovaných, zatiaľ čo chorí pribúdajú v Bielorusku, Rusku, Kazachstane a na Ukrajine.

Zo 44 krajín, ktoré v európskom regióne zaviedli obmedzenia, už 21 štátov začalo s ich postupným uvoľňovaním a ďalších 11 tak plánuje spraviť v nadchádzajúcich dňoch. “Vírus je nemilosrdný. Musíme ostať obozretní, vytrvať a byť trpezliví, pripravení znovu posilniť opatrenia, keď to bude potrebné," povedal Kluge.

Varoval tiež, že ochorenie “COVID-19 tak skoro neodíde". Európa má podľa jeho slov 46 percent všetkých celosvetovo zaznamenaných prípadov koronavírusu a tiež 63 percent všetkých obetí. "Región ostáva stále vo veľkom zovretí tejto pandémie," skonštatoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok