Výlety i cestovanie. ÚVZ vydal odporúčania k predĺženým víkendom

TA3 SITA
30.4.2020 13:44

Povinné nosenie rúšok na verejnosti či udržiavať si sociálny odstup. Na tieto a ďalšie opatrenia je aj naďalej potrebné dbať, upozorňuje úrad verejného zdravotníctva. K dvom predĺženým májovým víkendom preto vydal odporúčania. Verejnosť chce tak povzbudiť k plneniu a rešpektovaniu platných opatrení, ktoré boli vydané s cieľom zamedziť šíreniu ochorenia Covid-19. Informovala o tom Jozefína Kaššová z ÚVZ.

Výlety i cestovanie. ÚVZ vydal odporúčania k predĺženým víkendom
SITA/Branislav Bibel

Úrad vyzýva občanov, aby si pri prechádzke v prírode vyberali miesta bez vysokej koncentrácie ľudí a v rámci svojho okolia. „Aj keď členovia jednej domácnosti pri pobyte v prírode nemusia nosiť rúško, treba si ho založiť, ak je niekto bližšie ako 20 metrov," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Dodal, že v tomto čase je ešte vhodné obmedziť cestovanie a rovnako návštevy príbuzných - najmä seniorov, pre ktorých môžu návštevy predstavovať v aktuálnej situácii riziko.

Počas štátnych sviatkov v piatok 1. mája a 8. mája bude väčšina obchodov zatvorená. „Pri povinnom sanitárnom dni v nedeľu to môže znamenať nápor nakupujúcich vo štvrtok a v sobotu. Opäť pripomíname dodržiavanie zásad ochrany pred infekčnými ochoreniami: nosenie rúšok, dezinfikovanie rúk pri vstupe do predajne, dodržiavanie odstupu od ostatných ľudí aspoň dva metre a podobne. Obzvlášť seniorom odporúčame nakupovať vo vyhradenom čase vždy, keď je to možné, a mimo tohto času, ak to nie je nevyhnutné, aby obchody nenavštevovali," podotkol Mikas, pričom im odporúča aby požiadali o nákup príbuzných, známych, susedov, alebo aby využili v danej oblasti ponúkané služby samospráv.

Nosenie rúšok, minimalizovanie pohybu na verejnosti, obmedzenie sociálnych kontaktov a dôkladné umývanie rúk sú veľmi účinné kroky, ktoré pomáhajú udržiavať priaznivú epidemiologickú situáciu. Podľa ÚVZ doterajšie dôsledné plnenie prijatých opatrení a disciplinovanosť prospela tomu, že je situácia optimálna. "Z tohto dôvodu nebolo potrebné nateraz prijímať sprísnené opatrenia tak, ako počas veľkonočných sviatkov," uzavrel Mikas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok