Matovič má dôveru parlamentu, jeho vláda získala väčšinu hlasov

TA3 SITA TASR
30.4.2020 11:46

Nastal deň D a nová vláda Igora Matoviča obstála vo veľkej skúške - získala potrebnú nadpolovičnú väčšinu v parlamente, ktorý jej vyslovil dôveru. Situáciu okolo zásadného hlasovania v NR SR sme s vami sledovali online.

Online článok sme ukončili.

15:05 Matovič hovorí o obštrukcii zo strany SaS. Remišová to považuje za vnútornú záležitosť SaS, s ktorou sa musí vyrovnať. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová uviedla, že Cigániková neprišla na hlasovanie, čo neznamená, že vláde nevyjadruje podporu.

14:20 Vláde na sociálnej sieti gratulovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Pred touto vládou stoja veľké výzvy a nielen tie, ktoré si sama naplánovala," pripomenula Čaputová.

13:41 Schválenie PVV vítajú aj poslanci strany Kresťanská únia, ktorí sú súčasťou klubu OĽANO. Podľa slov líderky KÚ Anny Záborskej je prijatý vládny dokument úspechom pre kresťanov na Slovensku, pretože obsahuje priority v oblasti rodinnej politiky i ochrany života. "Programové vyhlásenie vlády Igora Matoviča po prvýkrát obsahuje i zmienku o nenarodených deťoch a jasné odmietnutie eutanázie," píše sa v stanovisku strany.

13:34 Ministerka kultúry Natália Milanová považuje programové vyhlásenie vlády za kvalitný a dôstojný materiál, čoho dôkazom je podľa nej aj silná podpora poslancov, ktorú mu vyjadrili v parlamentne. "Som veľmi rada, že súčasná vláda si pred poslancami Národnej rady obhájila svoje programové vyhlásenie. Špeciálne som hrdá na kvalitné programové vyhlásenie pre oblasť kultúry, ktoré je síce ambiciózne, no o to väčší záväzok a motivácia nás bude poháňať pri jeho plnení," uviedla Milanová.

13:27 Za programové vyhlásenie vlády nehlasovala a nebola ani prítomná v parlamente poslankyňa SaS Jana Cigániková. Premiér Matovič verí, že „to je posledná obštrukcia zo strany SaS a nebudeme si robiť takéto naprieky“. Cigániková už predčasom avizovala, že za program vlády nebude hlasovať. Nesúhlasí s tým, že sa doň dostal princíp unitárneho zdravotného poistenia.

13:25 Podľa Fica sa poslanec za stranu Smer Vladimír Faič pri hlasovaní o programovom vyhlásení vlády pomýlil, keď hlasoval „za“.

13:21 "Je to science fiction, v ktorom je 200 opatrení bez akéhokoľvek finančného krytia," vyhlásil Robert Fico o programovom vyhlásení vlády. Dodal, že plneniu vládneho programu sa bude jeho strana pravidelne venovať. Fico zároveň odmietol obviňovanie vlády Smeru-SD zo zadlžovania, pretože jeho kabinet mal vraj historické výsledky.

13:15 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov strany Smer-SD. Robert Fico na nej informoval, že celý poslanecký klub až na jednu výnimku hlasoval proti programovému vyhláseniu vlády Igora Matoviča.

13:11 Priority v programovom vyhlásení vlády sú spoločným záväzkom celej koalície. Jeho odsúhlasením v pléne NR SR sa k jeho napĺňaniu prihlásili aj poslanci. Po vyslovení dôvery vláde to skonštatoval premiér Igor Matovič. Predseda parlamentu Boris Kollár sa poďakoval za dôveru a za podporu poslancov naprieč politickým spektrom pri zákonoch na riešenie krízy v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu v skrátenom legislatívnom konaní.

12:47 Šéf parlamentu Boris Kollár ocenil, že sa do vládneho programu dostali priority hnutia Sme rodina. "Výstavba bytov, exekučná amnestia, zrušenie doplatkov za lieky a veľmi veľa ďalších sociálnych opatrení, ktoré bude vláda aplikovať najbližšie štyri roky," priblížil priority šéf parlamentu.

12:29 Pozrite si vyhlásenie koaličných lídrov po tom, ako Národná rada SR schválila ústavnou väčšinou programové vyhlásenie vlády na roky 2020 až 2024 a tým vyslovila vláde premiéra Igora Matoviča dôveru.

12:14 "Náš kľúčový zámer je, aby sme krajinu o štyri roky odovzdávali v citeľne lepšom stave ako je v súčasnosti," uviedol vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík na tlačovej konferencii. Sulík chce, aby sa na Slovensku ľuďom oplatilo žiť, podnikať a pracovať.

12:11 "Máme mandát na veľkú reformu spravodlivosti," povedala vicepremiérka pre regionálny rozvoj, investície a informatizáciu Veronika Remišová. Podľa Remišovej je pred nami hĺbková a dôkladná reforma justície.

12:06 "Všetko, čo je napísané v programovom vyhlásení vlády, myslíme vážne. Chceme, aby sa tu žilo dobre každému občanovi, nielen zbohatlíkom," povedal Matovič. "Našou prioritou je starať sa o ľudí, ktorí si nevedia pomôcť sami," pokračoval premiér. Podľa Matoviča stojíme pred skúškou, či sme skutočným sociálnym štátom.

12:03 Od volieb uplynuli dva mesiace. Matovič skonštatoval, že za toto obdobie prijala jeho vláda toľko rozhodnutí, ako žiadna iná vláda doteraz. "Dnes už máme na vládnutie aj okrúhlu pečiatku z parlamentu," skonštatoval premiér počas tlačovej besedy po hlasovaní v NR SR.

11:57 Poslanci neschválili návrhy podpredsedu NR SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) ani poslanca Ľubomíra Vážneho (Smer-SD), ktorí navrhli doplniť uznesenie parlamentu k programovému vyhláseniu vlády.

Pellegrini chcel, aby kabinet predložil snemovni vypracovanú stratégiu postupu transformácie slovenskej spoločnosti a ekonomiky po kríze v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Chcel tiež, aby snemovňa vyslovila znepokojenie nad neadekvátnym zohľadnením predvolebných prísľubov vlády občanom v PVV. Pellegrini zároveň navrhoval, aby sa vláda zaviazala, že nebude rušiť zavedené sociálne opatrenia.

11:52 Pozrite sa do NR SR na to, ako prebiehalo hlasovanie o vyslovení dôvery vláde Igora Matoviča.

11:41 Parlament vyslovil dôveru vláde Igora Matoviča - za bolo 93 poslancov zo 141 prítomných.

hlasovanie_ac1100ae-c58b-7aa3.jpg

11:39 Kollár poďakoval poslancom za schvaľovanie potrebných zákonov a zhodnotil, že “toto je jeden kultivovaný parlament”.

11:35 Premiér na záver prečítal niekoľko bodov z programového vyhlásenia. “Držme si palce,” dodal. Nasleduje vystúpenie Borisa Kollára. Do pléna sa vrátili poslanci Smeru, Kollár ich privítal.

11:25 Matovič kritizoval politiku Smeru, ktorý podľa neho nepomáha, ale robí “sabotérsku prácu”. Robert Fico by mal podľa neho “tíško čakať”, kým mu na dvere nezaklope NAKA.

11:22 Matovič spomenul aj zlé ekonomické čísla, ktoré predpovedajú odborníci. “Nepokúšajme osud. Slovensko si nemôže dovoliť druhú a tretiu vlnu nákazy,” zdôraznil.

11:21 Matovič oznámil, že budú rozhodovať o možnom urýchlenom otvorení veľkej časti prevádzok. Dôvodom sú dobré čísla z posledných dní.

11:20 Podľa premiéra sa Slovensko nachádza v historickej chvíli, poďakoval sa zdravotníkom, vojakom, policajtom i predavačkám a poprosil poslancov o potlesk. Zákonodarcovia sa v pléne postavili.

11:20 Matovič sa obrátil aj na Kotlebovcov. “Ruku na srdce, 90 percent vecí je tam dobrých,” tvrdí o programovom vyhlásení.

11:15 Matovič poďakoval opozícii aj koalícii, že v posledných dňoch zvádzala “súboj argumentov”. Nevie, či sa v histórii programové vyhlásenie preberalo tak dlho.

11:10 Na rad sa dostalo programové vyhlásenie vlády, pred poslancov sa pred hlasovaním postavil premiér Igor Matovič.

11:10 Parlament schválil vládny návrh o Súdnej rade.

11:05 Predseda parlamentu Boris Kollár vyzval poslancov, aby zaujali svoje miesta.

10:55 O dôvere vláde by sa malo hlasovať už o pár minút.

10:21 Ešte pred hlasovaním o vyslovení dôvery sa očakáva vystúpenie premiéra.

10:05 V úvode siedmeho rokovacieho dňa 6. schôdze NR SR sa poslanci venujú dvom vládnym návrhom, o ktorých rokujú v zrýchlenom režime. Ide o novelu zákona o štátnej štatistike a novelu zákona o Súdnej rade SR. O oboch majú definitívne rozhodnúť vo štvrtok.

10:03 Premiér Igor Matovič sa na sociálnej sieti podelil so svojimi pocitmi pred hlasovaním.

09:10 Parlament bude dnes v zrýchlenom režime rokovať aj o novele zákona o Súdnej rade SR.

9:05 Vláda potrebuje získať aspoň 76 hlasov poslancov zo 150. Vládne strany disponujú v parlamente 95 hlasmi. Vláda by teda mala dôveru dostať. Nateraz je známe vyjadrenie poslankyne SaS Jany Cigánikovej, ktorá uviedla, že za vládny program hlasovať nebude. Prekáža jej, že obsahuje prísľub zaviesť unitárny systém zdravotného poistenia. Fakticky to znamená, že by fungovala len jedna zdravotná poisťovňa.

Za programové vyhlásenie nebudú hlasovať ani opozičné strany Smer-SD a Kotlebovci-ĽSNS. Bývalý premiér Peter Pellegrini minulý týždeň vyhlásil, že na všetky sľuby nebude mať vláda financie. Predseda ĽSNS Marian Kotleba vládnemu programu vytkol okrem iného časť, ktorej prioritou je naplniť záväzky Slovenska voči NATO a Európskej únii.

9:00 Parlament bude dnes okolo jedenástej hodiny hlasovať o programovom vyhlásení vlády. Jeho odsúhlasením poslanci zároveň vyslovia dôveru kabinetu premiéra Igora Matoviča.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok