V SR máme 22 obetí, Taliban sa chce za infikovaných pomstiť

TA3 SITA TASR ČTK
29.4.2020 09:34

Koronavírus je stále témou číslo jedna na Slovensku i vo svete. Kancelária verejného ochrancu práv eviduje desiatky podnetov od občanov, ktorí sa sťažujú na zlé podmienky v zariadeniach štátnej karantény. V ČR zase poslanci predĺžili núdzový stav zatiaľ do 17. mája. Udalosti okolo pandémie koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

V SR máme 22 obetí, Taliban sa chce za infikovaných pomstiť
TASR/Roman Hanc

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:55 Čínsky Peking po troch mesiacoch opäť sprístupní Zakázané mesto, palácový komplex v centre čínskej metropoly. Čína uzavrela Zakázané mesto spoločne s inými turistickými atrakciami 25. januára v dôsledku pandémie koronavírusu.

virus-outbreak-china-08515-98f846f163714a63b1ea21439c3221f5_ac1100ae-fc53-e6ee.jpg

23:48 Jemen v stredu oznámil päť prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v meste Aden na juhu krajiny. Organizácia Spojených národov v utorok oznámila, že v Jemene, kde prebieha občianska vojna, je vysoká pravdepodobnosť výskytu nákazy.

23:27 Organizátori zrušili pre koronakrízu plánovaný štart cyklistickej Vuelty v Holandsku. Prestížne preteky, ktoré sa každoročne konajú na španielskych cestách, sa mali tento rok začať v Utrechte a na holandskej pôde pokračovať aj ďalšími dvoma etapami.

23:15 V Budapešti a v jej okolí zostávajú v platnosti obmedzenia pohybu osôb, avšak v ďalších regiónoch krajiny budú od 3. mája platiť miernejšie epidemiologické opatrenia, vyhlásil v stredu na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

23:00 Americká centrálna banka ponechala hlavnú úrokovú sadzbu podľa očakávania nezmenenú. Zároveň opätovne prisľúbila, že urobí všetko na podporu ekonomiky zápasiacej s dôsledkami pandémie nového koronavírusu.

Ako uviedol menový výbor Fed po dvojdňovom zasadnutí, "terajšia kríza bude mať v krátkodobom horizonte výrazný vplyv na ekonomickú aktivitu, zamestnanosť a vývoj inflácie a predstavuje významné riziko aj pre ekonomické vyhliadky v strednodobom horizonte". Dodal však, že "banka je pripravená využiť všetky dostupné nástroje na podporu americkej ekonomiky v súčasnom zložitom období".

22:30 Fínsko v máji postupne otvorí školy a centrá dennej starostlivosti, ktoré sú pre stav pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 zatvorené od 18. marca.

21:47 Cyprus v stredu zverejnil plán postupného uvoľňovania prísnych opatrení zavedených v boji s novým koronavírusom.

21:45 Vozí sa na Slovensko lekársky odpad zo zahraničia? Aj o tom sme dnes v Téme dňa hovorili so šéfom envirorezortu Budajom. Do štúdia prijali pozvanie aj exminister Kamenický a štátny tajomník Jančík, ktorí živo diskutovali o tom, aký rozpočet budeme mať v tomto krízovom roku, a komu leží na pleciach zodpovednosť. O platových podmienkach lekárov v núdzovom režime sme sa zase rozprávali s prezidentom SLK Marianom Kollárom.

21:30 Pacienti, ktorých hospitalizovali s ochorením COVID-19 v pokročilom štádiu a s dýchacími ťažkosťami, sa po užívaní antivírusového lieku remdesivir vyliečili rýchlejšie než takíto pacienti užívajúci placebo. Ukazujú to predbežné údaje z rozsiahleho pokusu pod vedením Spojených štátov.

21:15 Afganské fundamentalistické hnutie Taliban varovalo, že sa pomstí, ak sa jeho väznení bojovníci nakazia novým koronavírusom alebo mu podľahnú. Informovala o tom v stredu agentúra Pajhwok Afghan News. Taliban zverejnil vyhrážku po správe, že 47 jeho väznených bojovníkov vrátane jednej ženy je infikovaných.

21:10 Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa plánuje zvýšiť počet letov do a zo svojich hlavných nemeckých základní vo Frankfurte a v Mníchove zo súčasných 50 na 330 týždenne. Uviedla to v stredu spoločnosť, ktorá zverejnila nový letový plán. Aerolínie zároveň zaviedli pre cestujúcich povinné ochranné rúška pri nástupe do lietadla.

21:05 Francúzsko v stredu hlásilo 427 nových úmrtí v dôsledku nového koronavírusu, celkový počet mŕtvych je tak v krajine 24.087. Ide o vyšší prírastok ako v predchádzajúci deň, pričom v krajine naďalej klesá počet hospitalizovaných osôb a pacientov ležiacich na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

21:00 Turecko oznámilo v stredu večer 89 nových úmrtí na nový koronavírus za posledných 24 hodín. Denný počet úmrtí v krajine naďalej klesá. Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca hlásil aj 2936 nových prípadov nákazy, ich celkový počet je tak 117.589.

Celkový počet úmrtí je teraz v krajine 3081.

20:55 Grécke úrady v stredu oznámili, že nosenie ochranných rúšok bude od pondelka 4. mája povinné vo verejnej doprave a v obchodoch, inak budú musieť ľudia zaplatiť pokutu 150 eur. Krajina pritom v pondelok začne uvoľňovať prísne karanténne obmedzenia zavedené proti šíreniu nového koronavírusu.

20:45 Napriek novým nariadeniam francúzskej vlády v boji proti šíreniu koronavírusu sa zatiaľ stále počíta s uskutočnením cyklistickej Tour de France. Potvrdila to francúzska ministerka športu Roxana Maracineanuová. "Tour nebola otázka dňa. Hoci sa nesmú konať žiadne veľké zhromaždenia, organizátori majú možnosť navrhnúť riešenia," citoval v stredu portál BBC ministerku Maracineanuovú.

Francúzska vláda v utorok predĺžila zákaz zhromažďovať sa do konca augusta. Tour de France presunuli o dva mesiace a štart je teraz naplánovaný na 29. augusta. Pôvodne sa mala uskutočniť od 27. júna do 19. júla, po preložení potrvá do 20. septembra.

20:31 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, v ktorých sme zhrnuli to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:28 Svetová zdravotnícka organizácia zvolala na štvrtok zasadnutie svojho krízového výboru, aby zhodnotila súčasný stav pandémie nového koronavírusu - tri mesiace po tom, ako táto agentúra OSN vyhlásila stav globálnej zdravotnej núdze. "Zajtra zvolám ďalšie stretnutie krízového výboru... s cieľom vyhodnotiť vývoj pandémie," uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

20:09 Aj v dnešných Hlavných správach sme sa venovali vašim diváckym otázkam. Prečo je v opatreniach stanovená hranica 30 km? Prečo neuvoľnili opatrenia pre všetkých cezhraničných cestujúcich? Dnes vám odpovedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

19:45 Británia eviduje viac ako 26.000 mŕtvych s koronavírusom SARS-CoV-2, čo je druhý najvyšší počet v Európe. Do štatistík začali tamojšie úrady v stredu zahŕňať aj obete, ktoré nákaze spôsobenej koronavírusom podľahli v domovoch opatrovateľskej služby.

19:35 Talianska zdravotná polícia odhalila ďalšie porušenia nariadení v opatrovateľských domovoch, vážne zasiahnutých pandémiou nového koronavírusu. Jeden takýto domov pre seniorov nemal vôbec povolenie na prevádzku.

19:29 Dvoch mužov v americkom štáte Georgia hospitalizovali po vypití čistiacich výrobkov.

19:21 Taliansko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 323 úmrtí a 2086 nových prípadov ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom SARS-CoV-2.

V krajine podľahlo nákaze už 27.682 ľudí.

19:16 V Českej republike zaznamenali v stredu 59 nových prípadov ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2. Nákaze nikto nepodľahol. Z ochorenia sa v ČR vyliečilo už vyše 3000 ľudí, v stredu ich pribudlo 137. V ČR vykonali dosiaľ 234.985 testov na koronavírus a zaznamenali 7563 prípadov nákazy. Uzdravilo sa 3096 ľudí a 227 nákaze podľahlo.

18:39 Nemecká vláda chce rozšíriť testovanie ľudí na nový koronavírus. Príslušný návrh, ktorý predložil spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn, schválil v stredu kabinet kancelárky Angely Merkelovej. Výrazne sa má posilniť aj testovanie v domovoch seniorov a opatrovateľských zariadeniach.

18:15 Na svete je stále 34 štátov a teritórií, kde dosiaľ nehlásili žiadny prípad nákazy novým druhom koronavírusu, hoci počet infikovaných od vypuknutia pandémie prekročil celosvetovo tri milióny.

17:55 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu vyhlásil, že prezidentské voľby sa musia konať v máji tohto roka aj napriek pandémii koronavírusu, aby sa tak naplnili požiadavky ústavy. Morawiecki však uznal, že je možné posunúť voľby o týždeň alebo o dva. Podľa súčasného termínu by sa mali konať 10. mája.

17:30 Šéf talianskej stratégie pre boj s pandémiou koronavírusu Domenico Arcuri v stredu vyhlásil, že krajina je pripravená na druhú vlnu infekcií, "dokonca aj na väčšiu, než bola prvá", ak postupné uvoľňovanie obmedzení povedie k nárastu nových prípadov. Arcuri v dolnej komore parlamentu, Poslaneckej snemovni, povedal, že 20 regiónov Talianska má teraz dvakrát toľko pľúcnych ventilátorov, než v súčasnosti potrebujú, a počet 5200 lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ktoré malo Taliansko pred pandémiou, sa takmer zdvojnásobil na 9000.

17:03 Pre zamestnávateľa neexistuje zákonný predpoklad na to, aby učiteľovi napríklad nariadil nevykonávanie pracovnej činnosti pre prekážku v práci a určil mu náhradu mzdy vo výške 80 percent funkčného platu alebo menej. Uviedla to Slovenská komora učiteľov vo svojom stanovisku.

17:01 Prezidentka prijala ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. Prezidentka považuje pomoc Európskej únie v boji proti následkom pandémie koronavírusu za nenahraditeľnú. Tá sa pohybuje v desiatkach miliárd eur. S Ivanom Korčokom rokovala aj o našej zahraničnej politike.

16:51 Švajčiarska vláda predĺžila v stredu zákaz zhromaždení s účasťou nad 1000 ľudí do konca augusta, píše agentúra Reuters. O osude menších podujatí rozhodne 27. mája. V súčasnosti sú v krajine zakázané všetky podujatia s účasťou nad päť osôb.

16:43 Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala policajného prezidenta Milana Lučanského o vysvetlenie incidentu v Krompachoch, kde mal policajt zbiť päť detí. "Incident považujem za zlyhanie, ktoré je potrebné vyšetriť. Milan Lučanský prisľúbil, že incident dôkladne prešetrí policajná inšpekcia. V takých náročných podmienkach, aké spôsobuje karanténa ľudí žijúcich v chudobných obydliach, je obzvlášť dôležité konať nielen zákonne, maximálne profesionálne, ale najmä ľudsky," uviedla prezidentka.

16:34 Priamo na českej hranici s Rakúskom v obci Dolní Dvořiště začalo v stredu ráno robiť súkromné laboratórium testy na nový koronavírus pre pendlerov. Prichádzali tam nielen ľudia, čo majú prácu v rakúskom pohraničí, ale aj tí, ktorí pracujú v Nemecku. Test ich tam stojí 2599 korún (cca 95 eur) a stačí na 14 dní dochádzania. Na výsledok čakajú približne 24 hodín.

16:25 O tom, čo našu ekonomiku tento rok čaká, sme sa rozprávali s Katarínou Muchovou, analytičkou Slovenskej sporiteľne.

16:18 Rezort hospodárstva podal v stredu trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Dôvodom je situácia v súvislosti s firmou Chemes Humenné, ktorá napriek súdnemu opatreniu neobnovila dodávky energií pre spoločnosť Nexis Fibers.

16:15 Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 456 na 9866. Informovala o tom v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. Podľa neho ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 11 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 250.

16:10 Napriek pandémii koronavírusu v Poľsku presadili zákon, podľa ktorého budú Poliaci môcť v najbližších prezidentských voľbách voliť poštou. O tom, ale aj o reakcii Poľska na žalobu Európskej komisie, týkajúcu sa sporného zákona o sudcoch, sme sa rozprávali so spolupracovníkom TA3 Martinom Dorazínom.

16:05 Desaťtisíce ľudí nevládzu splácať svoje úvery či hypotéky a žiadajú o odklad. Záujem o posunutie splátok je pritom čoraz väčší. Kým minulý týždeň banky zaznamenali viac ako 40-tisíc žiadostí, v súčasnosti je ich už vyše 100-tisíc. Podľa odborníkov by ale klienti mali brať odklad splátok ako svoju poslednú možnosť.

15:40 Počet obetí nákazy presiahol v Európe 130.000. Informovala o tom v stredu agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch od jednotlivých štátov a WHO. Taliansko zaznamenalo najviac obetí zo všetkých európskych krajín, nákaze tam do utorka podľahlo už 27.359 ľudí. Španielsko oznámilo 24.275 úmrtí, Francúzsko 23.660 a Británia 21.678.

15:20 Počet potvrdených prípadov nákazy sa vo Švédsku v stredu zvýšil o 681 na celkových 20.302. Za posledných 24 hodín podľahlo v krajine ochoreniu COVID-19 107 osôb, čím celkový počet obetí stúpol na 2462, vyplýva z údajov švédskeho Úradu verejného zdravotníctva.

15:10 Novú autobusovú stanicu na Mlynských nivách v Bratislave, ktorú aktuálne stavia developer HB Reavis, neotvoria na jeseň, ako bolo plánované. Investor v stredu na svojom webe oznámil, že s ohľadom na dosahy pandémie a opatrenia štátu sa možným termínom otvorenia Stanice Nivy stáva jar 2021, keď projekt stavebne pripravia.

15:02 Komora lekárov žiada, aby počas mimoriadneho obdobia spojeného s pandémiou nového koronavírusu dostali všetky ústavné zdravotnícke zariadenia, polikliniky či ambulancie od zdravotných poisťovní platby na úrovni 100 percent priemeru vlaňajšieho roka. Súčasných 75 je podľa lekárov dlhodobo neudržateľných.

14:45 Úrad verejného zdravotníctva pracuje na znení nových opatrení, ktoré včera schválil Ústredný krízový štáb. Takzvaní pendleri sa od mája nebudú musieť preukazovať testom s negatívnym výsledkom na Covid-19 a do štátnej karantény nepôjdu ani zdravotnícki pracovníci alebo opatrovatelia, ktorí na hraniciach ukážu negatívny test.

14:40 Ekonomika USA v 1. kvartáli padla prudšie, než sa očakávalo. Hrubý domáci produkt sa medziročne znížil o 4,8 %, uviedlo americké ministerstvo obchodu vo svojom prvom odhade. Analytici prognózovali pokles o 3,5 %. Dôvodom výrazného negatívneho vývoja je pandémia a opatrenia na zastavenie jej šírenia.

14:34 EÚ poskytne vyše 3,3 miliardy eur na pomoc krajinám západného Balkánu v boji proti pandémii. Informovala o tom v stredu Európska komisia. Finančná pomoc bola zmobilizovaná v spolupráci s Európskou investičnou bankou. Z vyčleneného balíka sa majú financovať naliehavé zdravotné a humanitárne potreby vyvolané pandémiou, ako aj sociálna hospodárska obnova krajín západobalkánskeho regiónu.

14:18 Ako karanténne opatrenia ovplyvnili hospodárenie našich firiem? A ako dlho dokážu ustáť koronakrízu? Tieto otázky sa pýtali aj anketári v aktuálnom prieskume poradenskej spoločnosti EY. O tom, čo zistili, nám porozprával Matej Bošňák, vedúci partner spomínanej spoločnosti.

14:12 Zatvorené prevádzky, zamestnanci, ktorí ostali doma, klesajúci dopyt či tržby. Pandémia koronavírusu spôsobila mnohým firmám finančné problémy. Ekonómovia Národnej banky sa pozreli na to, ako dlho by podnikatelia dokázali ustáť karanténu a s ňou súvisiaci výpadok príjmov.

14:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 14. hodine.

13:52 Policajný zákrok voči deťom z rómskej komunity Malá Maša v Krompachoch bol neprimeraný a neadekvátny. Uviedla to splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková vo svojom stanovisku. Policajný zásah kritizuje aj Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. To vyzýva prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského, aby preveril šíriace sa videá na sociálnej sieti a vyvodil príslušné opatrenia.

13:46 Koronakríza výrazne zhoršila náladu slovenských firiem aj domácností. Ako ďalej informoval Štatistický úrad, dôvera v ekonomiku klesla najviac od krízového roku 2009. Pesimizmus výrazne stúpol vo firmách, ktoré ponúkajú služby ale aj medzi stavbármi.

13:42 Ešte pred pár mesiacmi, keď fungoval európsky schengenský priestor, by to bolo nepredstaviteľné. Na česko-poľských hraniciach zadržali muža, ktorý sa ich pokúsil prejsť. Zaznela aj streľba.

13:30 Ani jeden z 50 testovaných zamestnancov miestneho úradu mestskej časti Bratislava - Karlova Ves nebol pozitívne diagnostikovaný na prítomnosť vírusu COVID-19. Mestská časť sa rozhodla otestovať vytipovaných zamestnancov preventívne. "Po starostlivom uvážení sme vytipovali desiatky zamestnancov, ktorí prichádzajú do styku s verejnosťou. Ide napríklad o pracovníkov oddelenia sociálnych vecí, ktorí sú v kontakte so stovkami našich starších obyvateľov. Ich zdravotný stav musí byť vyhovujúci, aby neohrozili rizikovú skupinu," vysvetlila starostka Dana Čahojová.

13:05 V troch krompašských lokalitách, v ktorých pred necelými tromi týždňami úrady vyhlásili karanténu, sa stupňuje napätie. Vyvrcholilo incidentom, pri ktorom policajno-vojenská hliadka zabránila úteku piatich detí z karantény. Obyvatelia osady tvrdia, že členovia hliadky deti brutálne zbili. Z policajného a vojenského prostredia však máme informácie o inej verzii udalosti.

12:53 Belgicku sa naďalej darí udržiavať klesajúci trend úmrtí a hospitalizácií. Uviedla to v stredu agentúra Belga. Za uplynulých 24 hodín bolo v nemocniciach prijatých 174 pacientov a 340 prepustili. V súčasnosti je hospitalizovaných 4050 pacientov, z toho 797 na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

12:46 Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 325 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, čím sa ich celkový počet zvýšil na 24.275. Denný prírastok je o čosi vyšší ako v utorok, keď pribudlo len 301 nových úmrtí. Napriek tomu je však streda v poradí už šiestym dňom, v ktorom zo Španielska hlásili menej ako 400 obetí ochorenia COVID-19, všíma si AFP.

12:32 Poľsko s platnosťou od 4. mája zmierni karanténne opatrenia a opätovne povolí otvorenie hotelov a nákupných centier. Vláda taktiež zvažuje, že od 6. mája otvorí aj materské školy. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie poľského premiéra Mateusza Morawieckého o tom informovala agentúra Reuters.

12:23 Turisti budú v Grécku vítaní už počas tohto leta, budú však musieť rešpektovať pravidlá zachovávania spoločenského odstupu zavedené počas pandémie. Povedal to grécky minister turizmu Harry Theocharis. "Chceme, aby ľudia prišli do Grécka. Samozrejme, že prijmeme preventívne opatrenia týkajúce sa požiadaviek pred cestovaním, ale aj samotného spôsobu, akým cestujeme, spôsobu, akým sa v krajine zdržiavame. Budú sa uplatňovať pravidlá spoločenského odstupu," uviedol Theocharis.

12:09 Železničná spoločnosť Slovensko od stredy posilňuje vybrané rýchliky, regionálne rýchliky a regionálne expresy o ďalšie vozne. Cieľom je zabezpečiť ľuďom v čase pandémie lepšie podmienky na bezpečnú prepravu vlakom. "Vďaka vyššiemu počtu vozňov bude vo vlakoch národného dopravcu dostatok miesta, aby mohli byť dodržané bezpečné odstupy medzi jednotlivými cestujúcimi," ozrejmil hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

12:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

11:50 Hlavné mesto Litvy Vilnius plánuje majiteľom barov, kaviarní a reštaurácií zadarmo poskytnúť vonkajšie verejné priestory na umiestnenie stolov v dvojmetrovej vzdialenosti predpísanej v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu. Informoval o tom denník The Guardian.

11:46 Počet nakazených stúpol v Rusku za uplynulých 24 hodín o 5841. Celkovo sa tam dokázateľne infikovalo 99.399 osôb. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie ruského  krízového centra o tom informovala agentúra TASS. "Celkovo bolo v 85 regiónoch Ruska doteraz potvrdených 99.399 prípadov nákazy koronavírusom. Nárast bol 6,2 percenta. Z nemocníc za rovnaký čas prepustili 1830 ľudí, čím celkový počet vyliečených dosiahol 10.286. Nákaze podľahlo (celkovo) 972 osôb," uviedlo centrum vo svojom vyhlásení.

11:30 Tržby a prevádzkový zisk nemeckej automobilky Volkswagen v prvom kvartáli prudko klesli. Globálny predaj vozidiel koncernu počas januára až marca oslabil o 23 percent na 2 mil. áut z úrovne 2,6 mil. v rovnakom kvartáli pred rokom. Tržby spoločnosti sa znížili o 8,3 percenta na 55,1 mld. eur. Prevádzkový zisk Volkswagenu pred zohľadnením finančných položiek, ako sú úroky a dane, sa prepadol o 81 percent na 900 mil. eur z úrovne 4,8 mld. eur pred rokom.

11:26 Ministerstvo zdravotníctva informuje o dôležitých hygienických postupoch, ak máte doma pacienta s ochorením alebo podozrením na COVID-19.

11:21 Stovky slovenských používateľov Facebooku zdieľali články s videom, ktoré malo byť údajne natočené na zvieracom trhu v čínskom meste Wu-chan, epicentre pandémie nového koronavírusu. Nie je to pravda. Zábery pochádzajú z tržnice na ostrove Sulawesi v Indonézii a boli nakrútené už v lete v 2019.

11:15 Nemecká vláda predĺžila v stredu platnosť varovania pred vycestovaním do zahraničia až do polovice júna. V návrhu sa uvádza, že zavedené cestovné varovania platia "až do odvolania, najmenej však do 14. júna". Pred týmto termínom má dôjsť k opätovnému prehodnoteniu situácie.

11:01 Taliansko patrí medzi krajiny najviac postihnuté vírusom COVID-19. O aktuálnej situácii v tejto krajine sme sa rozprávali so spolupracovníčkou TA3 Natáliou Srnovou.

10:45 Banky na Slovensku zaznamenali za dva týždne takmer 100.000 žiadostí o odklad splátok úverov. Informoval o tom člen Bankovej rady Národnej banky Slovenska Vladimír Dvořáček. Táto štatistika sa týka domácností. „Zákon o odklade splátok začal platiť 9. apríla. Tu hneď začali žiadosti prudko rásť,“ vysvetlil Dvořáček.

10:33 Domáca izolácia a karanténne opatrenia prispievajú k častejšiemu výskytu domáceho násilia a násilia v partnerských vzťahoch. Za posledné štyri týždne sa na organizácie, ktoré poskytujú pomoc ženám zažívajúcim násilie, obrátilo celkovo 323 žien. V prípade 129 žien išlo o nové klientky. Vyplýva to zo zistení Koordinačno-metodického centra pre prevenciu násilia na ženách.

10:23 Počet pracovných ponúk na trhu práce zaznamenal výrazný pokles. Najväčšiu šancu zamestnať sa majú ľudia v oblasti IT, obchodu, účtovníctva či v oblasti financií. Vyplýva to zo zverejnených dát pracovného portálu Profesia. "Ak si súčasný stav porovnáme s rovnakým obdobím spred roka, môžeme vidieť, že prepad počtu ponúk je citeľný. Medziročný pokles predstavuje viac ako 60 %," vyčíslila Profesia.

10:11 Španielska vláda predstavila štvorfázový plán uvoľňovania opatrení v oblasti obmedzenia pohybu osôb. K takzvanému "novému normálu" sa krajina podľa premiéra Pedra Sáncheza chce vrátiť do konca júna. Každá fáza bude trvať približne dva týždne a celý proces potrvá najmenej šesť týždňov. Predpokladá, že proces bude trvať najviac osem týždňov. "Ak zostane epidémia pod kontrolou, do konca júna vstúpime ako krajina do nového normálu," povedal Sánchez.

10:05 Na Slovensku je hospitalizovaných 53 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je osem pacientov a na pľúcnej ventilácii nie je žiaden pacient.

10:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 10. hodine.

10:01 Pokles domácej aj svetovej ekonomiky by mal dosiahnuť svoje dno v 2. štvrťroku. Nasledovať by malo dynamické oživenie. Odhaduje to Národná banka Slovenska v aktualizovanej predikcii. Po prepade v tomto roku očakáva rast slovenskej ekonomiky v budúcom roku o 7,2 až 8,3 %. Upozorňuje však aj na riziká spojené s neistotou okolo pandémie nového koronavírusu.

9:50 Prepad slovenskej ekonomiky v tomto roku dosiahne 5,8 až 13,5 %. Najpravdepodobnejší je pokles okolo 9 %. Deficit verejných financií bude medzi 6,9 a 10,3 % hrubého domáceho produktu, verejný dlh narastie na 57 až 64 % HDP.

9:42 Za uplynulý deň máme ďalších 61 vyliečených pacientov, spolu už 484.

9:36 Koronavírusu podľahli ďalší dvaja ľudia, celkový počet obetí u nás stúpol na 22.

9:31 Na Slovensku pribudlo sedem nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo tak evidujeme 1391 pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu rekordných 5472 testov, čím ich celkový počet stúpol na 81.338. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:25 Pozrite si tlačovú besedu ministra školstva Branislava Gröhlinga, ktorý informoval o prijímacích skúškach na stredné školy. Tie sa tento rok neuskutočnia.

9:18 Klasické prijímacie pohovory na stredné školy v tomto školskom roku nebudú, žiaci sa na nich osobne nezúčastnia. Pri ich prijatí bude rozhodovať ich prospech. Uviedol to počas tlačovej konferencie minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.

9:05 Premiér Igor Matovič sa na svojom Facebooku podelil s pohľadom do zákulisia "rokovania slovenskej špičky epidemiológie, virológie a verejného zdravotníctva".

8:40 Európska komisia bude rokovať o návrhu rozpočtu na najbližších sedem rokov. Súčasťou diskusií je aj téma oživenia európskej ekonomiky, ktorú ochromila pandémia koronavírusu.

8:20 Situácia okolo pandémie ovplyvňuje aj zákazky stavebných spoločností. Tieto firmy očakávajú pokles svojich zákaziek o 31 % a obavy z dosahov pandémie na svoje podnikanie má 94 % opýtaných stavebných spoločností. Vyplýva to z polročnej analýzy slovenského stavebníctva analytickej spoločnosti CEEC Research a jej partnerskej firmy Považská cementáreň Ladce.

8:00 Hoci ide iba o hrubé odhady, tieto údaje ukazujú "katastrofálne dôsledky, ktoré čoskoro môže mať pandémia COVID-19 na ženy a dievčatá na celom svete", vyhlásila riaditeľka UNFPA.

7:40 Vo vietnamskej vojne zomrelo 58.220 Američanov - v bojoch alebo z iných príčin.

7:20 Brazília, najviac zasiahnutá juhoamerická krajina v súvislosti s koronavírusovou pandémiou, zaznamenala už vyše 5000 úmrtí na ochorenie COVID-19. Celkový počet úmrtí v Brazílii je teraz vyšší než v Číne, kde sa koronavírus po prvý raz objavil koncom minulého roka predtým, ako sa rozšíril po celom svete.

7:00 Českí poslanci predĺžili núdzový stav zatiaľ do 17. mája. V Poslaneckej snemovni nakoniec z celkových šiestich návrhov zvíťazil ten od Komunistickej strany.

6:30 Kancelária verejného ochrancu práv eviduje desiatky podnetov od občanov, ktorí sa sťažujú na zlé podmienky v zariadeniach štátnej karantény. Ombudsmanka Mária Patakyová preto vyzvala hlavného hygienika Jána Mikasa, aby prehodnotil súčasný systém.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v utorok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok